Overige risicovoeten

Onder de risicovoet valt niet alleen de diabetische en reumatische voet. Ook de oudere voet, verwaarloosde voet, spastische voet en oncologische voet hebben een verhoogd risico op complicaties.  

De oudere (geriatrische) voet

De voet verandert veel naarmate u ouder wordt. De voeten nemen af in functionaliteit, maar ook in vitaliteit. Zo kunnen er standsafwijkingen optreden en kan het vetweefsel verdwijnen waardoor de huid onder de voet erg dun wordt. Door verminderde mobiliteit wordt het steeds moeilijker om uw voeten zelf te behandelen. Daarnaast wordt de zelfzorg risicovoller bij bepaald medicijngebruik zoals bloedverdunners. Tevens kan medicatie bijwerkingen geven op de huid en nagels van de voeten of wondgenezing vertragen.   

De verwaarloosde voet

Bij een verwaarloosde voet is er langdurig geen of te weinig aandacht geschonken aan de verzorging van de huid en nagels. Verwaarlozing komt voor bij alle leeftijdsklassen. Langdurige verwaarlozing kan leiden tot: 

  • Overmatige eeltvorming met pijnlijke kloven of likdoorns tot gevolg 
  • Lange nagels die kunnen leiden tot ramshoornagels of ingegroeide nagels  
  • Schimmelinfecties 
  • Wondjes en ontstekingen 

De spastische voet

Een spastische voet kan bij verschillende ziektebeelden ontstaan, bijvoorbeeld door een beroerte, een dwarslaesie of een ziekte van het centrale zenuwstelsel zoals Multiple sclerose. Een neurologische aandoening kan leiden tot een eenzijdige maar ook tweezijdige verlamming. Wanneer de bloedsomloop in de benen verminderd is kan er vochtophoping ontstaan waardoor men te strak in de schoenen komt te zitten. Hierdoor ontstaan er gemakkelijk wondjes die niet worden gevoeld. Een infectie kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. Frequente en adequate voetzorg is voor deze groep dus van groot belang.  

De oncologische voet

Mensen die behandeld worden voor kanker kunnen geconfronteerd worden met voetproblemen. Door de behandeling kan de weerstand verslechteren waardoor er lichamelijke complicaties kunnen optreden, zo ook aan de voeten. Bepaalde soort chemotherapieën of doelgericht therapieën veroorzaken schade aan de bloedvaatjes in de huid van de handen en voeten. Dit geeft een ontstekingsreactie met huidveranderingen tot gevolg. Deze aandoening wordt het hand -en voetsyndroom genoemd. Daarnaast kan een behandeling tegen kanker blijvende zenuwschade veroorzaken, ook wel neuropathie. Dit geeft een branderig en tintelend gevoel en kan leiden tot gevoelloosheid in de tenen of voeten.  

Een medisch pedicure herkent de specifieke symptomen en is gespecialiseerd in het behandelen van huid en nagelaandoeningen. Tevens rapporteert zij haar bevindingen met uw behandelend specialist. Dit gebeurt alleen met toestemming van de cliënt. 

Veel voorkomende verschijnselen bij een oncologische voet zijn: 

  • Droge, schilferige huid  
  • Verkleuring van de huid 
  • Gevoelige en jeukende huid 
  • Brokkelige of loslatende nagels 
  • Kleurveranderingen van de nagels 
  • Horizontale strepen of deuken in de nagels 
  • Ontstekingen van de huid of nagelwal/nagelriem 
  • Blaren  
  • Overgevoeligheid 

 

Onze podotherapeuten werken samen met verschillende zorgspecialisten en de winkels van Elferink schoenen voor een compleet (schoen)advies. Er worden geregeld gezamenlijke spreekuren georganiseerd. 

;