Klachtenwijzer van A-Z

Podotherapie

Waar heeft u pijn? Maak online een afspraak

De meest voorkomende klachten (podotherapie)

Op alfabetische volgorde:

  • Achillespeesklachten

    De achillespees bevindt zich aan de achterzijde van de voet. Pijnklachten aan de achillespees worden vaak ervaren net boven de hiel en de aanhechting van de achillespees. Soms is er een verdikking en roodheid te zien. Kenmerkend voor achillespeesklachten is ochtendstijfheid en klachten bij het opstaan uit een stoel na een tijdje te hebben gezeten. Door een hogere en intensieve belasting, bijvoorbeeld door te sporten, kunnen de klachten verergeren. Er is meestal sprake van een lokale pijn. 

    Oorzaak 

    Achillespeesklachten komen vaak voor bij sporters, hardlopers of fanatieke wandelaars. Maar ook een afwijkende voetstand of slecht zittend schoeisel kunnen oorzaken zijn voor het ontstaan van deze klachten. Veelal gaat het om een combinatie van bovenstaande factoren.  

    Behandeling 

    De podotherapeut gaat op zoek naar de oorzaak voor het ontstaan van de klacht. Zo wordt er gekeken naar de stand van de voeten en de beweging daarvan en worden de schoenen gecontroleerd. Een podotherapeut heeft verschillende mogelijkheden om deze klacht te behandelen. Dit is afhankelijk de ernst van de klacht. Soms is er een samenwerking met een fysiotherapeut nodig. Op basis van de gegevens verkregen uit het onderzoek kan er een behandelplan worden opgesteld. Dit behandelplan kan bestaan uit: 

    1. Schoenadvies 
    2. Voorlichting met betrekking tot belasting/belastbaarheid 
    3. Podotherapeutische inlays 
    4. Oefeningen 
    5. Podomanueel 
    6. Samenwerking met de fysiotherapeut 

  • Artrose (in de voetgewrichten)

    Wanneer er sprake is van slijtage in de gewrichten, wordt er vaak gesproken over artrose. Bij slijtage vermindert het kraakbeen tussen de gewrichten en is het gevolg van het natuurlijk verouderingsproces. Artrose is een (reumatische) aandoening waarbij er een afname is van de kwaliteit van het kraakbeen en er zichtbare structuurveranderingen kunnen optreden. Zo kunnen er knobbels ontstaan op de gewrichten van de voet en kan er zwelling optreden. Er is vaak sprake van opstartklachten. De voet voelt stijf aan bij het opstaan uit bed of uit een stoel. De klachten verdwijnen na enige tijd van beweging.  

    Oorzaak 

    Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van artrose in de voet. Het komt vaak voor bij ouderen omdat de kwaliteit van het kraakbeen vermindert met de leeftijd. Een overbelasting door bijvoorbeeld een ongeval kan ook leiden tot artrose. Het kan dus voorkomen op elke leeftijd. Andere risicofactoren voor het ontstaan van artrose in de voet zijn onder andere reuma of artritis, erfelijke factoren en overbelasting door sporten of zwaar lichamelijk werk. 

    Behandeling 

    De podotherapeut kan niets aan de kwaliteit afname van het kraakbeen doen, maar wel aan de gevolgen van de slijtage. Zo kan de podotherapeut wel wat betekenen voor de standsverandering van de voet. De podotherapeut gaat op zoek naar de beste behandeling voor de voeten, om de klachten zoveel mogelijk te beperken. De behandeling kan bestaan uit: 

    1. Schoenadvies 
    2. Podotherapeutische inlays 
    3. Voorlichting met betrekking tot belasting/belastbaarheid 

  • Beenlengteverschil

    Er kunnen verschillende klachten ontstaan als gevolg van een beenlengteverschil. Omdat de meting van een beenlengteverschil onbetrouwbaar is gebleken praten wij over een bekkenscheefstand. Als gevolg van een bekkenscheefstand kunnen er klachten ontstaan in de voeten, knieën, heupen of in de rug.  

    Oorzaak 

    Het verschil in beenlengte of een bekkenscheefstand kan verschillende oorzaken hebben. Het kan gaan om een aangeboren afwijking zoals een afwijkende heupontwikkeling (heupdysplasie) of een groeistoornis bij kinderen. Maar kan ook het gevolg zijn van een breuk of een operatie van bijvoorbeeld een knie of heupprothese.  

    Behandeling 

    Tijdens het onderzoek controleren wij de stand van het bekken, de rug, de knieën en ook de stand van de voeten. Daarnaast wordt onder andere ook de balans gecontroleerd door gebruik te maken van een drukmeetplaat. Een bekkenscheefstand geeft niet altijd problemen, maar kan op den duur wel leiden tot lichamelijke klachten waarbij het compenseren van de scheefstand verlichting kan geven. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek kan de podotherapeut de volgende behandelingen voorstellen: 

    • Podotherapeutische inlays 
    • Hakverhoging 
    • Voorlichting 
    • Schoenadvies 
    • Schoenaanpassing 
    • Doorverwijzing naar een fysio-, manueel therapeut, cesar/mensendieck therapeut of osteopaat 

  • Bursitis subtrochanterica

    Een bursitis subtrochanterica is een ontsteking van de slijmbeurs aan de buitenzijde van de heup. Het is een veel voorkomende klacht bij onder andere hardlopers. Vaak wordt aangegeven dat er een zeurende pijn aanwezig is. Soms voelt de plek warm aan en kan liggen op de zij pijnklachten geven.  

    Oorzaak 

    De slijmbeurs zorgt ervoor dat de spier aan de buitenkant van het bovenbeen makkelijk langs het heupbot glijdt. Door herhaaldelijke bewegingen kan dit leiden tot frictie waardoor de slijmbeurs geïrriteerd kan raken en uiteindelijk gaat ontsteken. Het is onduidelijk wat de precieze oorzaak is voor het ontstaan van deze klacht. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen.  

    Behandeling 

    Een podotherapeut beoordeelt tijdens het onderzoek de stand van de voeten, benen en de rest van het lichaam. Daarnaast wordt er gekeken naar het lopen, naar de structuur van de omliggende pezen en spieren en hoe de heup beweegt.  Het is ook belangrijk om de sportschoenen mee te nemen naar het onderzoek. Deze worden namelijk ook beoordeeld en meegenomen in de therapie. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld. De volgende therapie of combinatie van therapieën kunnen voorgesteld worden: 

    1. (Sport)schoenadvies 
    2. Rust 
    3. Podotherapeutische inlays 
    4. Samenwerking met fysiotherapeut of manueel therapeut. 

  • Capsulitus (kapselirritatie van de gewrichten in de voorvoet)

    Het gaat hierbij om een irritatie of ontsteking van het gewrichtskapsel van één of meerdere middenvoetsbeentjes. Tijdens het staan en lopen is de onderzijde van de bal van de voet gevoelig of zelfs pijnlijk. Vaak heeft men het over een stekende of zeurende pijn. In rust zakt de pijn weer af. Het type schoeisel kan invloed hebben op de klacht. Zo is de pijn vaak heviger bij het dragen van een hakje of schoenen met een dunne platte loopzool. Het lopen op blote voeten geeft bij sommige mensen ook verergering van klachten.  

    Oorzaak 

    Een irritatie van de kapselgewrichten ontstaat vaak door een afwijkende voetstand of beweging daarvan. Meestal gaat dit gepaard met een toename in de belasting van de voeten. Daarnaast kan het dragen van te kleine of smalle schoenen leiden tot de pijnklachten. 

    Behandeling 

    De podotherapeut gaat in het onderzoek op zoek naar de oorzaak van de klachten. Zo wordt de voetstand en de beweging van de voeten gecontroleerd en wordt er een drukmeting gemaakt met een speciale drukmeetplaat. Er is namelijk vaak een verhoogde druk te zien op de plek waar de pijn zit. De behandelingen die toegepast kunnen worden zijn: 

    1. Schoenadvies 
    2. Voorlichting met betrekking tot belasting/belastbaarheid 
    3. Podotherapeutische inlays 
    4. Orthese  
    5. Koeladvies 

  • Doorgezakte voorvoet

    Bij een doorgezakte voorvoet is de voorvoetboog doorgezakt waarbij de kopjes van de middenvoetsbeentjes naar beneden drukken. Dit leidt tot een gespreide stand van de tenen en een brede platte voorvoet die op den duur kan gaan knellen in de schoenen. Er is vaak sprake van eeltvorming, pijnlijke likdoorns die gepaard gaan met een brandende pijn onder de bal van de voet tijdens het staan en lopen.  

    Oorzaak 

    Vaak speelt leeftijd een rol omdat de banden en spieren dan kunnen verslappen. Ditzelfde proces kan ook optreden door een zwangerschap. Daarnaast kan doorgezakte voorvoet ook erfelijk bepaald zijn. 

    Behandeling 

    De podotherapeut onderzoekt de stand van de voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Daarnaast wordt de beweeglijkheid van de voet bestudeerd en wordt er gekeken naar het looppatroon. Om de drukverdeling onder de voet in kaart te brengen wordt er een drukmeting gemaakt met een speciale drukmeetplaat. Bij een doorgezakte voorvoet wordt er vaak een op maat gemaakte zool vervaardigd. De zolen corrigeren de afwijkende voetstand en zorgen voor een betere drukverdeling. 

    Overige behandeling die toegepast kunnen worden zijn: 

    1. Schoenadvies 
    2. Orthese 
    3. Podotherapeutische inlays 
    4. Voorlichting  

  • Eelt

    Eelt is een verdikking van de opperhuid die vaak geelachtig van kleur is. Een dun laagje eelt is onschuldig, maar wanneer het eelt te dik wordt kan dit pijnklachten geven. Pijn als gevolg van eelt wordt vaak beschreven als brandende pijn. Wanneer de pijn stekend van aard is kan het zijn dat er een likdoorn onder het eelt aanwezig is.  

    Oorzaak 

    Eelt onder de bal van de voet of tussen de tenen wordt veroorzaakt door verhoogde druk of wrijving. Een afwijkend looppatroon of afwijkende voetstand zoals een doorgezakte voorvoet kan leiden tot eeltvorming. Daarnaast zorgen te krappe of smalle schoenen voor een verhoogde druk en wrijving op de huid. 

    Behandeling 

    Onze podotherapeuten en medisch pedicure kunnen het eelt op een vakkundige manier verwijderen. Daarnaast wordt er gekeken naar de oorzaak van het ontstaan van de eeltvorming. Het Voetencentrum biedt verschillende mogelijkheden om druk tegen te gaan en wrijving te voorkomen.  

    De volgende behandelingen kunnen daarvoor worden toegepast: 

    1. Schoenadvies 
    2. Podotherapeutische inlays 
    3. Instrumentele behandeling 
    4. Orthese 
    5. Schoenaanpassing 

  • Fasciitis plantaris (peesplaatontsteking middenvoet)

    De plantaire fascie is een peesplaat onder de voet die zorgt voor steun van de voetboog. De peesplaat loopt van de hiel richting de voorvoet en waaiert uit naar de kopjes van de bal van de voet. Een irritatie of ontsteking hiervan wordt fasciitis plantaris genoemd en wordt in de volksmond vaak hielspoor genoemd. Hiermee wordt echter iets anders bedoeld, zie ook hielspoor

    Bij een peesplaatontsteking wordt er een scherpe of stekende pijn onder de voet gevoeld ter hoogte van de hiel. Er is vaak sprake van startklachten. Zo wordt de pijn met name gevoeld bij de eerste paar passen lopen na het opstaan uit bed of een stoel. Daarna neemt de pijn meestal af en komt het in de loop van de dag weer terug wanneer men meer gaat lopen en/of staan. 

    Oorzaak 

    De oorzaak van de klachten is divers, maar in de meeste gevallen gaat het om een overbelasting van de peesplaat. Er komt dan te veel spanning op te staan waardoor er een irritatie of zelfs ontsteking ontstaat van de peesplaat. De overbelasting kan bijvoorbeeld ontstaan door een verhuizing of fanatiek sporten, maar kan ook komen als gevolg van een afwijkend looppatroon of een afwijkende voetstand zoals een holvoet. Daarnaast kan schoeisel ook leiden tot een verhoogde spanning op de peesplaat. Zo heeft een (teen)slipper of een schoen met een platte dunne loopzool te weinig demping en ondersteuning. De podotherapeut gaat tijdens het onderzoek op zoek naar alle factoren die een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van de pijnklacht. 

    Behandeling 

    De podotherapeut gaat tijdens het onderzoek op zoek naar alle factoren die een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van de pijnklacht. Er wordt gekeken naar de stand van de voeten en de beweging ervan evenals het looppatroon. 

    De behandelingen die ingezet kunnen worden voor deze klacht zijn: 

    1. Podotherapeutische inlays 
    2. Schoenadvies 
    3. Voorlichting met betrekking tot belasting/belastbaarheid 
    4. Oefeningen 
    5. Taping 
    6. Koeladvies 
    7. Doorverwijzing naar de fysiotherapeut. Een samenwerking met de fysiotherapeut kan van belang zijn om u zo snel mogelijk van de klachten af te helpen. De gemiddelde behandelingsduur voor deze pijnklacht kan 6 tot 9 maanden in beslag nemen. 

  • Haglundse exostose (achterzijde voet)

    Het woord exostose betekent botaanwas. Een haglundse exostose is een botaanwas aan de achterzijde van de hiel. Deze botaanwas hoeft niet altijd klachten te geven, maar door verkeerd schoeisel kunnen er wel pijnklachten ontstaan. Vaak is er dan sprake van een drukkend gevoel op de achterzijde van de hak. Blootvoets lopen geeft doorgaans geen klachten. 

    Oorzaak 

    Door wrijving en druk van de schoen wordt er uit bescherming een extra beetje bot aangemaakt. Deze aanwas kan zo groot worden dat er een harde uitstulping ontstaat. Er worden met name klachten ervaren wanneer de schoen tegen de aanwas drukt. 

    Behandeling 

    De binnenkant van de schoen wordt bij het onderzoek meegenomen. Zo is vaak sprake van een kapotgelopen binnenzijde aan de achterkant van de schoen. Dit gebeurt vaak wanneer de schoen te krap is of wanneer de voet niet wordt vastgehouden door de schoen. Hierdoor kan de hiel bewegen, waardoor er meer druk en wrijving komt en de schoen sneller slijt. Ook wordt er gekeken naar de stand van de voet, de lengte van de achillespees en de bewegingen van de voet tijdens het lopen. De botaanwas zelf kan de podotherapeut helaas niet doen verminderen of verwijderen. De podotherapeut speelt met name een rol in een stukje preventie om te voorkomen dat de verbening groter wordt. De behandeling kan bestaan uit: 

    1. Schoenadvies 
    2. Podotherapeutische inlays 
    3. Schoenaanpassing 
    4. Vilttherapie 
    5. Oefeningen 
    6. Doorverwijzing naar andere specialisten 

  • Hallux valgus

    Een Hallux abducto valgus is een scheefstand van het grote teengewricht waarbij de grote teen richting de andere tenen groeit. In de meeste gevallen ontstaat hierbij een knobbel aan de binnenzijde van de voet. Doordat de grote teen scheefgroeit kunnen de overige tenen verdrukt worden, in de schoen, waardoor deze tenen ook een andere stand kunnen gaan aannemen (hamertenen/klauwtenen).  Hierdoor kunnen er eeltplekken tussen de tenen ontstaan of onder de bal van de voet wat een branderige pijn kan geven. Daarnaast wordt er vaak in de uitstekende knobbel een stekende pijn gevoeld die met name opspeelt tijdens het lopen. Soms wordt de knobbel rood en warm, in dit geval is er sprake van een slijmbeursontsteking in het grote teengewricht. 

    Oorzaak 

    Uit onderzoeken blijkt dat bij het ontstaan van een Hallux Valgus erfelijkheid een hele grote rol speelt. Het is dus vaak genetisch bepaald. Daarnaast kunnen schoenen en een afwijkende voetfunctie tijdens het lopen het ontstaan van deze scheefstand bevorderen. 

    Behandeling 

    De scheefstand van het grote teengewricht kan de podotherapeut helaas niet doen verminderen of veranderen. De podotherapeut speelt met name een rol in een stukje preventie om de standsverandering te vertragen en in het aanpakken van de gevolgen van een Hallux Valgus. Voorbeelden van een behandeling kunnen zijn: 

    1. Schoenadvies 
    2. Podotherapeutische inlays 
    3. Schoenaanpassing 
    4. Voorlichting 
    5. Orthese 

  • Hamertenen of klauwtenen

    Bij hamertenen of klauwtenen is er sprake van een standsverandering waarbij de tenen krom gaan staan. Wanneer er sprake is van een structurele standsafwijking is er sprake van stijve tenen. Dit kan leiden tot pijn tijdens het lopen of het ontstaan van drukplekken. Zo kunnen de drukplekken zich uitten in eeltvorming of likdoorns. Standsafwijkingen van de tenen komen met name voor op hogere leeftijd, maar kunnen op elke leeftijd voorkomen.  

    Oorzaak 

    Het ontstaan van hamertenen of klauwtenen heeft verschillende oorzaken. Zo komt het vaker voor op hogere leeftijd omdat de banden en spieren verslappen waardoor de voet doorzakt en er een standsverandering kan optreden. Daarnaast kan een holvoet of een scheefstand van het grote teengewricht (hallux Valgus) hamertenen of klauwtenen als gevolg hebben. Mensen die bekend zijn met artrose, reuma of diabetes hebben ook vaker standsafwijkingen van de tenen.  

    Behandeling 

    Aan de hand van het onderzoek gaan wij op zoek naar de oorzaak van het ontstaan van de standsverandering van de tenen. Hierbij wordt er gekeken naar de stand van de voet en de beweging daarvan. Daarnaast bekijken wij tijdens het onderzoek of de teenstand gecorrigeerd kan worden. Dit is belangrijk om te weten om te bepalen welke behandelingen er mogelijk zijn. 

    De behandelingen die wij kunnen toepassen bij klauw- of hamertenen zijn: 

    1. Orthese 
    2. Schoenadvies 
    3. Podotherapeutische inlays 
    4. Oefeningen 
    5. Doorverwijzing naar andere specialisten 

  • Hielspoor

    Een hielspoor een verkalking van de aanhechting van de peesplaat op het hielbeen aan de onderkant van de voet. Het komt vaker voor dat de peesplaat zelf geïrriteerd of ontstoken is. Dit wordt fasciitis plantaris genoemd, zie ook fasciitis plantaris. De pijnklachten komen overeen met die van de fasciitis plantaris. Er is vaak sprake van startklachten. Zo wordt de pijn met name gevoeld bij de eerste paar passen lopen na het opstaan uit bed of een stoel. Nadat er even gelopen is, wordt de pijn minder en komt het in de loop van de dag weer terug wanneer men meer gaat lopen en/of staan. Het gaat met name om een stijf gevoel onder de hiel met een zeurende/stekende pijn. De pijn blijft echter wel lokaal aanwezig in tegenstelling tot een peesplaatontsteking waarbij de pijn kan uitstralen. 

    Oorzaak 

    De oorzaak van de klachten is divers, maar in de meeste gevallen gaat het om een overbelasting. De overbelasting kan bijvoorbeeld ontstaan door een staand beroep of fanatiek sporten, maar kan ook komen als gevolg van een afwijkend looppatroon of een afwijkende voetstand zoals een holvoet. Daarnaast kan schoeisel ook leiden tot een verhoogde spanning op de hiel. Schoenen met een platte dunne loopzool met te weinig demping geven niet voldoende ondersteuning tijdens het staan en lopen.  

    Behandeling 

    De podotherapeut gaat tijdens het onderzoek op zoek naar alle factoren die een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van de pijnklacht. Zo wordt er gekeken naar de stand van de voeten en de beweging daarvan. Daarnaast wordt er gekeken naar het looppatroon en naar de gedragen schoenen. De verkalking kan de podotherapeut helaas niet verwijderen. Onze behandeling van een hielspoor is met name gericht op pijnvermindering en preventie. De behandeling voor een hielspoor lijkt op die van een fasciitis plantaris. Mogelijke therapieën zijn: 

    1. Podotherapeutische inlays 
    2. Schoenadvies 
    3. Voorlichting met betrekking tot belasting/belastbaarheid 
    4. Oefeningen 
    5. Taping 
    6. Koeladvies 
    7. Doorverwijzing naar een fysiotherapeut of andere specialist 

  • Holvoet

    Een holvoet is te herkennen aan een hoge wreef en hoge voetboog. Er is vaak sprake van korte voetspieren waardoor er hamertenen of klauwstenen kunnen ontstaan. Tevens is er een verhoogde druk op de voorvoet en de hiel wat kan leiden tot pijnklachten of overmatige eeltvorming. Een holvoet kan pijnklachten geven, met name wanneer een schoen erg strak aansluit rondom de wreef.  

    Oorzaak 

    Een holvoet is erfelijk en dus genetisch bepaald. U wordt er dus letterlijk mee gebeuren. Een holvoet kan leiden tot andere klachten. Daarom is het goed om op tijd aan de bel te trekken wanneer u klachten ondervindt.  

    Behandeling 

    De stand van de voet kan de podotherapeut niet veranderen. De podotherapeut kan wel kijken naar de klachten die ontstaan als gevolg van een holvoet. De gevolgen kan een podotherapeut vaak wel goed behandelen. Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar de beweging van de voeten en het lopen. Daarnaast wordt er een drukmeting gemaakt met een speciale drukmeetplaat. Aan de hand van het onderzoek maken wij een behandelplan. Deze kan bestaan uit: 

    1. Schoenadvies 
    2. Voorlichting 
    3. Podotherapeutische inlays 
    4. Oefeningen 
    5. Doorverwijzing naar andere specialisten 

  • Ingegroeide teennagel

    Bij een ingegroeide teennagel, ook wel unguis incarnatus, groeit de nagel in de huid. Dit gebeurt voornamelijk aan de zijkanten van de nagel en komt vooral voor bij de nagel van de grote teen. Soms kan de huid eromheen erg rood en dik worden en kan het flink gaan ontsteken. In dat geval is het raadzaam uw huisarts te raadplegen. Bij een ingegroeide teennagel is er vaak sprake van een stekende pijn die erger wordt bij het dragen van schoenen. 

    Oorzaak 

    De oorzaak van het ontstaan van een ingegroeide nagel is erg wisselend. Wanneer de nagel krom (hyperconvex) groeit of wanneer de nagel te kort en te rond wordt afgeknipt verhoogt dit de kans op ingroeiing.  Daarnaast kunnen te krappe en smalle schoenen bijdragen aan het ingroeien van de nagels. 

    Behandeling 

    De podotherapeut onderzoekt eerst de oorzaak van het ontstaan van de klachten. Zo wordt er naar de nagelgroei gekeken en de gedragen schoenen. Wanneer er sprake is van een fikse ontsteking is het raadzaam uw huisarts te raadplegen. 

    Mogelijke behandelingen die de podotherapeut kan aanbieden zijn: 

    1. Instrumentele behandeling, verwijderen van de punt van de nagel 
    2. Nagelbeugel 
    3. Schoenadvies
    4. Orthese 
    5. Advies voor het knippen van de nagels en het zelf behandelen van een ingegroeide teennagel. Zo wordt een voetenbadje afgeraden. 
    6. Doorverwijzing naar de huisarts 

  • In/eversie trauma (enkelverzwikking)

    Een inversietrauma is het verzwikken van de enkel waarbij de enkel naar buiten omklapt en geeft pijn aan de buitenzijde van de enkel. Een eversietrauma is het naar binnen verzwikken van de enkel en geeft pijn aan de binnenzijde van de enkel. De enkel kan dik worden en er kan een verkleuring optreden. Door de verzwikking kunnen de banden en pezen worden opgerekt of zelfs (deels) scheuren. De pijn kan ervoor zorgen dat belasten moeilijk wordt of zelfs onmogelijk. 

    Oorzaak 

    Een enkelverzwikking gebeurt iedereen wel eens en komt vaak door een misstap of door het lopen op een ongelijke ondergrond. Maar wanneer het heel frequent voorkomt is er meer aan de hand. Meestal is er dan sprake van hypermobiliteit in het enkelgewricht met erg flexibele enkelbanden. 

    Behandeling 

    Na een enkelverzwikking dient er direct te worden gekoeld met een icepack om de zwelling te doen beperken. De voet dient de eerste paar dagen zo min mogelijk te worden belast. Wanneer de meeste pijn en zwelling is verdwenen mag de voet weer langzamerhand worden belast. Indien de klachten langdurig aanhouden of wanneer u de enkel regelmatig verzwikt is het raadzaam een podotherapeut of fysiotherapeut in te schakelen. De podotherapeut kijkt naar de stand van de voeten en de beweging ervan. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe de voet en de enkel zich bewegen tijdens het lopen.  

    Mogelijke behandelingen bij de podotherapeut zijn: 

    1. Voorlichting met betrekking tot belasting/belastbaarheid 
    2. Taping 
    3. Schoenadvies 
    4. Podotherapeutische zolen 
    5. Oefeningen 

  • Ischias

    Bij ischias gaat het om een zenuwpijn. De ischiaszenuw is de langste zenuw in het lichaam. Wanneer deze zenuw ingeklemd of geïrriteerd raakt kunnen er pijnklachten ontstaan. Ischias is een aandoening die wisselend kan komen opzetten. De pijn kan beginnen onder in de rug en straalt vervolgens uit naar de bil en kan uitstralen tot aan de knie. De pijn wordt divers omschreven. De een heeft het over een schietende pijn, de ander over een stekende pijn of een branderig gevoel.  

    Oorzaak 

    Ischias ontstaat in de meeste gevallen door aandoeningen in de rug waardoor de zenuw ingeklemd kan raken. Denk hierbij aan een hernia of slijtage van de tussenwervelschijven. Daarnaast kan zwaar belastend werk waarbij veel getild moet worden of een zwangerschap het risico op ischias vergroten.  

    Behandeling 

    De podotherapeut gaat tijdens het onderzoek opzoek naar de oorzaak van de klacht. Er wordt gekeken naar de lichaamshouding en of er een scheefstand is in het bekken. Daarnaast wordt het lopen beoordeeld. Op basis van de uitkomsten uit het onderzoek kan de podotherapeut een therapie voorstellen. De volgende therapieën zijn mogelijk: 

    1. Schoenadvies 
    2. Rust 
    3. Oefeningen 
    4. Podotherapeutische inlays 

  • Jumpers knee

    Een jumpers knee, ook wel springersknie, is een peesblessure aan de voorzijde van de knie net onder de knieschijf. Door overmatige belasting kan de pees overbelast raken en kan het peesweefsel in kwaliteit achteruitgaan. De blessure komt vaak voor bij sporten waar veel gesprongen wordt, zoals basketbal of volleybal. De pijn uit zich onder de knieschijf en wordt in het begin vaak tijdens of net na het sporten gevoeld. Bij rust nemen de klachten dan af. Wanneer men al langere tijd met de pijnklachten kampt en geen actie onderneemt wordt de klacht heviger van aard en kan het zelfs chronisch worden. Rust houden geeft dan geen verlichting meer en soms is er een zwelling van de pees aanwezig.   

    Oorzaak 

    Bij een jumpers knee is er sprake van een overbelasting. De overbelasting ontstaat door een te hoge trainingsopbouw of door herhaaldelijke explosieve bewegingen uitvoeren tijdens het sporten. Een standsafwijking van de voeten, knieën of heupen zoals een bekkenscheefstand, kunnen bijdragen aan deze overbelasting. Wanneer de sportschoenen onvoldoende schokdemping kan dit ook bijdragen aan het ontstaan van een jumpers knee. 

    Behandeling 

    De podotherapeut onderzoekt wat de oorzaak is voor het ontstaan van deze klacht. Er wordt gekeken of er sprake is van een afwijkende stand van de voeten of benen. Daarnaast wordt er gekeken naar het looppatroon en de afwikkeling van de voet, knie en heup.  

    Daarnaast worden de volgende therapieën besproken: 

    1. Voorlichting met betrekking tot belasting/belastbaarheid 
    2. Schoenadvies 
    3. Podotherapeutische zolen 
    4. Oefeningen 
    5. Doorverwijzing naar de fysiotherapeut 

  • Likdoorn

    Een likdoorn, in de volksmond ook wel eksteroog genoemd, is een (pijnlijke) naar binnen groeiende eeltplek. Door langdurige druk en wrijving op dezelfde plek maakt het lichaam als bescherming hier tegen een laagje eelt aan. Wanneer dit niet wordt behandeld kan dit een verharde eeltkern tot gevolg hebben, dit is de pit van de likdoorn. Een likdoorn kan een brandende en stekende pijn geven. 

    Oorzaak 

    Drukpunten onder de bal van de voet of tussen de tenen worden veroorzaakt door verhoogde druk of wrijving. Een afwijkend looppatroon of afwijkende voetstand zoals een doorgezakte voorvoet of een holvoet kan leiden tot eeltvorming. Daarnaast zorgen te krappe of smalle schoenen ook voor een verhoogde druk en wrijving op de huid. 

    Behandeling 

    Onze podotherapeuten en medisch pedicure kunnen de likdoorns op een vakkundige manier tot op de kern verwijderen. Daarnaast wordt er gekeken naar de oorzaak van het ontstaan van de eeltvorming. Het Voetencentrum biedt verschillende mogelijkheden om druk tegen te gaan en wrijving te voorkomen.  

    De volgende behandelingen kunnen daarvoor worden toegepast: 

    1. Schoenadvies 
    2. Podotherapeutische inlays 
    3. Instrumentele behandeling 
    4. Orthese 

  • Morbus sever

    Kinderen zijn nog in de groei en maken de grootste groeifase door tussen het achtste en twaalfde levensjaar. Morbus sever, ook wel apophysitis calcanei,  is een irritatie van de groeischijf die zich aan de achterkant van het hielbeen bevindt.  Door de groeispurt komt er extra spanning op de voet en de groeischijf te staan. Vaak klagen de kinderen over stekende pijn in de hielen tijdens en na het sporten of tijdens het lopen of spelen. In rust neemt de pijn weer af. 

    Oorzaak 

    Het ontstaan van Morbus Sever komt hoofzakelijk door het doormaken van een groeispurt. Kinderen zijn erg actief. Zo wordt er veel gesport, gespeeld en gerend. Dit kan leiden tot een overbelasting van de voet wat de groeischijf extra kwetsbaar maakt. Een afwijkende voetstand of voetfunctie kan de klachten doen verergeren. 

    Behandeling 

    Wanneer de groeifase voorbij is gaan de pijnklachten vaak vanzelf weer over.  Daarnaast is het houden van erg belangrijk. Dit betekent dat er tijdelijk niet gesport of gerend kan worden. Dat blijkt erg lastig voor kinderen. Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar het ontstaan van deze klacht. Zo wordt er naar de stand van de voeten en de knieën gekeken, maar ook naar de bewegingen van de voetgewrichten. Op basis van de bevindingen wordt er samen met de ouders en het kind een behandelplan opgesteld. Mogelijke behandelingen zijn: 

    1. Voorlichting met betrekking tot belasting/belastbaarheid 
    2. Oefeningen 
    3. Podotherapeutische zolen 
    4. Schoenadvies 
    5. Taping 
    6. Combinatie behandeling met de fysiotherapeut 

  • Mortonse neuralgie (zenuwinklemming voorvoet)

    Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes. Door aanhoudende inklemming raakt de zenuw geïrriteerd en kan er een verdikking (neuroom) ontstaan. De pijn wordt hoofdzakelijk gevoeld tussen het derde (middelste) en vierde middenvoetsbeentje. De pijn uit zich divers. Zo kunnen er tintelingen en prikkelingen worden gevoeld, maar ook kramp, dove tenen en stekende pijn in de voorvoet is kenmerkend voor deze klacht. Soms praat men over het gevoel hebben op watten te lopen. De pijn wordt heviger bij het dragen van smal en krap schoeisel. Kenmerkend voor Mortonse neuralgie is dat wanneer de schoenen uitgetrokken worden de pijn verminderd of zelfs verdwijnt. 

    Oorzaak 

    De oorzaak voor het ontstaan van deze klachten is vaak een combinatie van factoren. Het type schoeisel speelt een hele belangrijke rol. Daarnaast kan een afwijkende stand van de voeten (doorgezakte voorvoet) of tenen (hallux valgus of klauwtenen) zorgen voor extra druk op de zenuw tijdens het lopen.  

    Behandeling 

    De juiste schoenen spelen een hele belangrijke rol bij het behandelen van Mortonse neuralgie. De podotherapeut zal u dan ook adviseren in de best passende schoen voor uw type voet. Daarnaast wordt er gekeken naar de stand van de voeten en het looppatroon. Op basis van deze gegevens wordt er een behandelplan in samenspraak met u opgesteld. De mogelijkheden zijn: 

    1. Schoenadvies 
    2. Podotherapeutische zolen 
    3. Orthese 
    4. Taping 
    5. Doorverwijzing naar de huisarts bij chronische klachten. 

  • Osgood Schlatter

    Kinderen zijn nog in de groei en maken de grootste groeifase door tussen het achtste en vijftiende levensjaar. Osgood Schlatter is een knieklacht die voorkomt bij kinderen die een groeispurt doormaken.  Het is een irritatie van de groeischijf die zich aan de voorzijde van het scheenbeen net onder de knieschijf bevindt. Deze plek is te herkennen aan een (harde) knobbel. Er wordt vaak een stekende pijn gevoeld op deze plek die toeneemt bij fanatiek sporten of knielen.  

    Oorzaak 

    Het ontstaan van Osgood-schlatter komt hoofzakelijk door het doormaken van een groeispurt. Kinderen zijn erg actief. Zo wordt er veel gesport, gespeeld en gerend. Een afwijkende stand van de voet en de knie kunnen ook van invloed zijn op het ontstaan van deze klacht. Een combinatie van bovenstaande punten maakt dat er veel trekkrachten op de bovenbeenspier (m. Quadriceps femoris) komt te staan die aanhecht op de pijnlijke plek.  

    Behandelplan 

    De podotherapeut gaat op zoek naar de oorzaak van het ontstaan van deze klacht. Er wordt gekeken naar de stand van de voeten en knieën en naar het looppatroon. Op basis van het onderzoek stelt de therapeut samen met de ouders en het kind een behandelplan op. Het plan kan bestaan uit: 

    1. Voorlichting met betrekking tot belasting/belastbaarheid 
    2. Oefeningen 
    3. Podotherapeutische zolen 
    4. Samenwerking met de fysiotherapeut 

  • Patellofemoraal pijnsyndroom (knieschijf)

    Patellofemoraal pijnsyndroom, ook wel retropatellaire chondropatie, is een pijnklacht aan de knieschijf. Het kraakbeen aan de achterzijde van de knieschijf (patella) is aangetast doordat de knieschijf niet goed in de groeve van het bovenbeen beweegt. Met name bij hurken, traplopen, fietsen en sporten wordt een stekende pijn gevoeld rond de knieschijf.  

    Oorzaak  

    Een afwijkende kniestand, zoals een X-stand of O-stand, zorgt ervoor dat de knieschijf niet goed kan bewegen in de groeve. Deze afwijkende kniestand kan rigide zijn, maar ook het gevolg zijn van een afwijkende voetstand. Een disbalans in de beenspieren kunnen bijdragen aan de pijnklachten.  

    Behandeling 

    De bewegingen van de voet, knie en heup spelen een belangrijke rol bij deze klacht. Hier wordt dan tijdens het onderzoek dan ook uitgebreid naar gekeken. Daarnaast wordt het looppatroon geanalyseerd en worden de schoenen gecontroleerd. Op basis van de gegevens uit het onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld. Mogelijke podotherapeutische behandelingen voor patellofemoraal pijnsyndroom zijn: 

    1. Voorlichting met betrekking tot belasting/belastbaarheid 
    2. Podotherapeutische zolen 
    3. Oefeningen 
    4. Schoenadvies 
    5. Samenwerking met de fysiotherapeut 

  • Platvoet

    Een platvoet, ook wel pes planus, worden vaak verward met een doorgezakte voet. Echter is er een wezenlijk verschil. Bij een doorgezakte voet kantelt de voet naar binnen en zakt de voetboog in en bij het staan en lopen. Bij een platvoet is er sprake van een structurele platte voetboog. Er is dus geen holte aanwezig en men staat letterlijk met de hele voet op de grond.  Kinderen worden met platvoeten geboren, dit hoort bij de normale ontwikkeling van de kindervoet. Vanaf het vijfde levensjaar trekt de voetboog bij en begint de voet zich te vormen. Het kan dus geen kwaad in de vroege levensjaren. Het is wel verstandig om de podotherapeut te bezoeken wanneer uw kind last heeft van de platvoeten of regelmatig struikelt. Een platvoet hoeft geen problemen te geven maar kan vermoeidheid in de voeten en benen veroorzaken of een zeurende pijn. 

    Oorzaak 

    Er wordt onderscheidt gemaakt tussen twee type platvoeten, namelijk de soepele platvoet en de rigide platvoet. Mensen met een rigide platvoet worden er mee geboren. Een soepele platvoet is normaal bij kinderen tot ongeveer het vijfde levensjaar. Een soepele platvoet bij volwassenen kan het gevolg zijn van een te korte kuitspier of een afwijkende stand van de benen. Te soepele spieren, banden of pezen kunnen ertoe leiden dat de voetboog inzakt. Dit kan ook het gevolg zijn van een zwangerschap. 

    Behandeling 

    Bij kinderen kan het behandeldoel anders zijn dan bij volwassenen. Dit is afhankelijk van of er nog correctie mogelijk is. De podotherapeut kan aan de hand van een aantal testen kijken of er nog correctie van de voet mogelijk is. Zo wordt er gekeken naar de voetfunctie en het looppatroon. Tevens wordt er een drukmeting gemaakt met een speciale drukmeetplaat. De behandelmogelijkheden bij een platvoet zijn divers. Mogelijke therapieën zijn: 

    1. Podotherapeutische zolen 
    2. Oefeningen 
    3. Schoenadvies 
    4. Doorverwijzen naar een specialist 

  • Rugklachten

    Rugklachten komen veel voor en op alle leeftijden. Vaak gaan de klachten vanzelf weer over. Wanneer er sprake is van langdurige rugpijn of steeds terugkomende klachten kan er meer aan de hand zijn. De podotherapeut kan mogelijke iets voor u betekenen bij de lage rugklachten. Dit is het gebied tussen de onderste ribben en de billen. Pijn in de rug kan zich op verschillende manieren uiten. Zo kan er sprake zijn van een zeurende pijn die constant aanwezig is. Of een stekende pijn bij het aannemen van een specifieke houding die uitstraalt naar uw benen of voeten. Hoesten, niezen, persen en roteren geeft vaak extra pijnklachten.  

    Oorzaak 

    Lage rugklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Zwaar lichamelijk werk waarbij veel getild moet worden of langdurig in een afwijkende houding moet worden gezeten kan op den duur leiden tot lage rugpijn. Stress of spanning is ook een onderdeel voor het ontstaan van klachten. Een afwijkende voetstand of een beenlengteverschil/bekkenscheefstand evenals een vergroeiing in de rug kunnen ook rugpijn veroorzaken.  

    Behandeling 

    Bij het onderzoek kijkt de podotherapeut onder andere naar de stand van de voeten, knieën, heupen en de rug. Er worden aanvullende testen gedaan om de beweeglijkheid van de rug in kaart te brengen. Daarnaast wordt er een balansmeting uitgevoerd om te zien of één kant van het lichaam meer gewicht draagt dan de andere kant. Op basis van de gegevens uit het onderzoek wordt er in samenspraak met u een behandelplan opgesteld. De volgende behandelingen kunnen aan u worden voorgesteld: 

    • Podotherapeutische zolen 
    • Hakverhoging 
    • Schoenadvies 
    • Schoenaanpassing 
    • Voorlichting met betrekking tot belasting en belastbaarheid 
    • Doorverwijzing naar een fysio-, manueel therapeut, cesar/mensendieck therapeut of osteopaat 

  • Schimmelnagels

    Ook wel kalknagels of onychomycose genoemd. Een schimmelnagel ontstaat wanneer een schimmel zich gaat nestelen in dode cellen van de nagel of de huid. Een schimmelnagel is vaak geel of wit van kleur en kan een verdikte en brokkelige structuur hebben.  

    Oorzaak 

    Schimmels verspreiden zich vooral in warme en vochtige ruimtes zoals zwembaden en kleedkamers. Het is erg besmettelijk, dus overdracht op andere nagels is snel gebeurd. De schimmel treedt met name kwetsbare en al beschadigde nagels binnen. Mensen met een verminderde weerstand hebben een groter risico op het ontwikkelen van schimmelnagels.  

    Behandeling 

    Het behandelen van schimmelnagels is erg moeilijk. Er zijn verschillende zalfjes en poeders om de schimmel mee te bestrijden, maar er is geen wetenschappelijk bewijs over de effectiviteit hiervan.  

    Het knippen van een schimmelnagel kan op den duur steeds moeilijker worden vanwege de verdikking en de brokkelige structuur. Onze medisch pedicure kan uw nagels op professionele wijze knippen en dunner frezen zodat aangetaste delen worden verwijderd. Tevens geeft zij advies over hygiëne en mogelijk aanvullende therapieën om de schimmelinfectie te beperken dan wel te bestrijden. 

  • Snapping hip (liesregio of buitenzijde heup)

    Bij een snapping hip kan er sprake zijn van een klikkend of knappend gevoel rond de heup bij het bewegen van het gewricht. Soms gaat dit gepaard met pijn. Deze klacht komt met name voor bij sporters waarbij door een te intensieve belasting de pezen en spieren rondom de heup overbelast raken. Door de overbelasting raken de pezen en spieren verdikt waardoor de pezen en spieren niet goed meer langs de botstructuren glijden, met tot gevolg een knappend gevoel. 

    Oorzaak 

    De snapping hip kan op twee plaatsen voorkomen, namelijk inwendig (de interne snapping hip) of uitwendig (de externe snapping hip). Bij de interne variant is er sprake van pijn in de liesregio bij het buigen of strekken van de heup door een irritatie van de illiopsoasspier. Daarnaast kan de pijn ook veroorzaakt worden door een probleem in het heupgewricht zelf, zoals kraakbeenletsel. De uitwendige variant komt veel vaker voor. Er is sprake van pijn aan de buitenzijde van de heup doordat de buitenste heupspier of de bilspier niet goed over het heup bot glijden. Tijdens het onderzoek beoordeelt de podotherapeut de stand van de voeten, benen en de rest van het lichaam. Daarnaast wordt er gekeken naar het lopen, naar de structuur van de omliggende pezen en spieren en hoe de heup beweegt.  

    Behandeling 

    Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek, gaat de podotherapeut met u in overleg over welke behandeling het meest geschikt is voor u. Soms is ook een combinatie van verschillende therapieën mogelijk. De volgende therapieën kan een podotherapeut adviseren: 

    1. Rust 
    2. Podotherapeutische inlays 
    3. Schoenadvies 
    4. Samenwerking met bijvoorbeeld een fysiotherapeut of manueel therapeut 

  • Tailor's bunion (verdikking kleine teengewricht)

    Een tailor's bunion is een knobbel aan de buitenzijde van de voorvoet ter hoogte van het kleine teengewricht. Het is vergelijkbaar met een hallux valgus alleen betreft het in dit geval de buitenzijde van de voet. De knobbel die ontstaat kan het gevolg zijn van een scheefstand van het kleine teengewricht, maar soms is er sprake van extra botaanmaak. 

    Een tailor's bunion kan gepaard gaan met roodheid, zwelling en warmte. De bunion is dan ontstoken. Daarnaast kan er sprake zijn van een stekende pijn ter hoogte van de knobbel wanneer er schoenen worden gedragen. Op den duur wordt het dragen van schoenen steeds pijnlijker tot het punt dat het ondraaglijk wordt. 

    Oorzaak 

    Verkeerd schoeisel is de grootste boosdoener bij het ontstaan van een tailor's bunion. Te krappe of te smalle schoenen geven erg veel druk en wrijving ter hoogte van het kleine teengewricht. Het veelvuldig zitten in kleermakerszit kan ook de verdikking veroorzaken. ‘Tailor’ betekent in het engels ‘kleermaker’ en daar heeft het dan ook zijn naam aan te danken.  

    Behandeling 

    Tijdens het onderzoek gaat de podotherapeut na wat de oorzaak is voor het ontstaan van de tailor's bunion. Zo wordt er gekeken naar de voetstand en het type schoeisel dat wordt gedragen. Schoenen spelen een erg belangrijke rol om de pijn zoveel mogelijk te doen verminderen. Daarnaast kan de podotherapeut iets betekenen in het verbeteren van de drukverdeling in de voeten. 

    Mogelijke therapieën zijn: 

    1. Vilttherapie 
    2. Schoenadvies 
    3. Schoenaanpassing 
    4. Podotherapeutische zolen 
    5. Orthese 

  • Tractus iliotibiaal frictiesyndroom (buitenzijde knie)

    Het tractus iliotibiaal frictie syndroom, ook wel lopersknie, is een veel voorkomende klacht bij hardlopers en fanatieke wandelaars. Het betreft een overbelasting van een peesplaat aan de buitenzijde van de knie. De overbelasting ontstaat door herhaaldelijke frictie van de peesplaat over een uitstulping (laterale epicondyl) aan de buitenzijde van het bovenbeen net boven de knie. Deze herhaaldelijke frictie geeft irritatie en kan soms tot ontsteking leiden. Er is dan sprake van een stekende pijn aan de buitenzijde van de knie die verder kan uitstralen in de knie of naar het onder of bovenbeen.  

    Oorzaak 

    De pijn ontstaat door herhaaldelijke frictie van de peesplaat over de laterale epicondyl. Deze frictie kan ontstaan doordat iemand altijd aan dezelfde kant van de weg (hard)loopt waardoor men een fictief “beenlengteverschil” creëert. Mensen met een afwijkende voetstand of afwijking in de stand van de benen zoals X-benen of O-benen hebben meer kans op het krijgen van deze blessure. 

    Behandeling 

    De podotherapeut onderzoekt bekijkt de stand van de voeten, enkels, knieën en heupen en onderzoekt hoe deze ten opzichte van elkaar bewegen. Uw looppatroon wordt in kaart gebracht evenals uw hardlooptechniek. De podotherapeut kan de volgende therapieën inzetten bij het behandelen van een tractus iliotibiaal frictie syndroom: 

    1. Podotherapeutische zolen 
    2. Voorlichting met betrekking tot belasting en belastbaarheid 
    3. Schoenadvies 
    4. Oefeningen 
    5. Samenwerking met de fysiotherapeut 

  • Tractus iliotibiaal frictiesyndroom (buitenzijde heup)

    Het tractus iliotibiaal frictie syndroom is een veel voorkomende klacht bij hardlopers en fanatieke wandelaars. Het betreft een overbelasting van een peesplaat aan de buitenzijde van de heup die loopt tot de knie. De overbelasting ontstaat door herhaaldelijke frictie van de peesplaat over een uitstulping van het heupbot. Deze herhaaldelijke frictie geeft irritatie en kan soms tot ontsteking leiden. Er is dan sprake van een stekende pijn aan de buitenzijde van de heup die verder kan uitstralen naar de knie. De pijn speelt met name op door herhaaldelijke bewegingen zoals bij traplopen of fietsen. Het slapen op de zij kan soms ook pijnklachten geven.

    Oorzaak 

    De pijn ontstaat door herhaaldelijke frictie van de peesplaat over de uitstulping van het heupbot. Deze frictie kan ontstaan doordat iemand altijd aan dezelfde kant van de weg (hard)loopt waardoor men een fictief “beenlengteverschil” creëert. Mensen met een afwijkende voetstand of afwijking in de stand van de benen zoals X-benen of O-benen hebben meer kans op het krijgen van deze blessure. 

    Behandeling 

    De podotherapeut onderzoekt bekijkt de stand van de voeten, enkels, knieën en heupen en onderzoekt hoe deze ten opzichte van elkaar bewegen. Uw looppatroon wordt in kaart gebracht evenals uw hardlooptechniek. De podotherapeut kan de volgende therapieën inzetten bij het behandelen van een tractus iliotibiaal frictie syndroom: 

    1. Podotherapeutische zolen 
    2. Voorlichting met betrekking tot belasting en belastbaarheid 
    3. Schoenadvies 
    4. Oefeningen 
    5. Samenwerking met de fysiotherapeut 

  • Voetwrat

    Een wrat is een eeltachtige vergroeiing van de opperhuid met een bloemkoolachtige structuur en is te herkennen aan zijn kleine zwarte stipjes in de drukplek.  Wratten komen hoofdzakelijk voor op de handen en voeten. Voetwratten ontstaan met name op de drukpunten onder de voet. Door het staan en lopen komt er extra druk op de wrat en het omliggende eelt te staan wat een stekende pijn kan geven.  

    Oorzaak 

    Wratten worden veroorzaakt door een virus. Dit virus verspreidt zich vooral erg goed in warme en vochtige ruimtes zoals zwembaden en kleedkamers. Wanneer de huid beschadigd is treedt het virus gemakkelijker binnen. Mensen met een verminderde weerstand zijn vatbaarder voor het virus.  

    Behandeling 

    Bij Voetencentrum Elferink kan uw voetwrat behandeld worden door zowel de medisch pedicure als de podotherapeut. Het overliggende eelt wordt door middel van een instrumentele behandeling verwijderd. Wanneer de wrat erg pijnlijk is kan de plek drukvrij worden gelegd met vilttherapie.  

    De podotherapeut kan gebruik maken van monochloorazijnzuur, een weefselvernietigende stof. Monochloorazijnzuur werkt agressiever dan stikstof en mag alleen op de wrat worden gebruikt. Indien bovenstaande behandelingen geen effect hebben wordt u terugverwezen naar de huisarts of dermatoloog. 

  • Ziekte van Ledderhose (knobbels onderzijde voet)

    Ziekte van Ledderhose, ook wel Morbus Ledderhose, is een aandoening waarbij er knobbels onder de voet ontstaan. Deze verdikkingen ontstaan in de peesplaat onder de voet en hoeven niet altijd pijn te geven. Wanneer de knobbels wel pijnklachten geven wordt er gesproken over een trekkend en zeurend gevoel die toeneemt bij het lopen. Bij het nemen van rust kunnen de verdikkingen verkleinen. De knobbels verdwijnen meestal niet vanzelf. Indien er een stekende pijn in de peesplaat wordt gevoeld die met name ‘s ochtends voelbaar is bij het uit bed stappen kan het zijn dat er sprake is van een peesplaatontsteking (fasciitis Plantaris) of hielspoor

    Oorzaak 

    De oorzaak voor het ontstaan van deze aandoening is onbekend. De ziekte van Ledderhose is erfelijk en komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd. Daarnaast zijn er enkele risicofactoren die het ontstaan van de aandoening stimuleren zoals roken, het gebruik van alcohol en mensen met diabetes mellitus. 

    Behandeling 

    Tijdens het onderzoek beoordeelt de podotherapeut de structuur van het bindweefsel van de peesplaat en wordt er gekeken naar het gedragen schoeisel. De podotherapeut kan de knobbels niet verwijderen, maar kan wel enkele therapieën aanbieden om de druk van de verdikkingen te verminderen. 

    Mogelijke therapieën zijn: 

    1. Podotherapeutische zolen met uitsparingen voor de knobbels 
    2. Schoenadvies 
    3. Oefeningen 
    4. Voorlichting 

;