Podotherapeutische zolen (inlays)

"Onze podotherapeutische zolen worden op maat voor u gemaakt en veelal met de hand vervaardigd! Wij zorgen dat uw zolen binnen één week klaar zijn."

(Teen) ortheses

"Een orthese is een op maat gemaakt hulpmiddel die verdere scheefgroei van uw tenen kan reduceren."

Podomanueel

"Podomanueel is een mobilisatietechniek die er voor zorgt dat uw voetgewrichten weer vrij kunnen bewegen."

Diabetes screening

"Tijdens een diabetes screening worden alle risico's voor het ontstaan van voetproblemen of voetwonden in kaart gebracht."

  • Podotherapeutische zolen (inlays)

    Inlays vervangen het voetbed dat standaard in uw schoenen zit. De inlays zijn uitneembaar en over te dragen in verschillende schoenen waar een binnenzool uitgehaald kan worden. Inlays zijn binnen het vak podotherapie een belangrijke therapie. 

    De zolen kunnen ondersteuning bieden en uw algehele houding corrigeren of geven juist drukverlichting om pijnlijke plekken te ontlasten. Onze zolen worden op uw persoonlijke situatie gemaakt met de daarbij behorende elementen en materialen. Zo zal de inlegzool van een sporter uit andere materialen bestaan vanwege de hoge en intensieve belasting dan de zool voor een reumatische voet.

    "Onze zolen worden voor u op maat gemaakt en veelal met de hand vervaardigd! Wij zorgen dat uw zolen binnen één week klaar zijn."

     

  • (Teen) ortheses

    Wanneer uw tenen scheef of kromgroeien kan een orthese de stand van uw tenen beïnvloeden. Een orthese is een op maat gemaakt hulpmiddel van siliconenmateriaal die verdere scheefgroei van uw tenen reduceert of uw tenen beschermt. Een orthese wordt voor u vervaardigd na een uitgebreid onderzoek door onze specialisten. Een orthese heeft verschillende doeleinden, namelijk (stand)correctie, bescherming, drukontlasting bij pijnlijke eeltplekken of likdoorns en preventie.

  • Podomanueel

    Wanneer één of meerdere voetgewrichten beperkt zijn in de beweging kan er sprake zijn van een blokkade. Een dergelijke blokkade kan de podotherapeut opheffen door het gewricht te mobiliseren. Door de mobilisatietechniek worden de gewrichten weer vrijgemaakt zodat deze weer goed ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De podomanuele therapie dient meestal ter ondersteuning van een andere podotherapeutische therapie zoals een inlegzool of taping.

  • Nagelbeugel (orthonyxie)

    Wanneer er sprake is van een pijnlijke kromme nagel of een ingegroeide nagel kan de podotherapeut een op maat gemaakte nagelbeugel, ook wel orthonyxie, voor u vervaardigen. De nagelbeugel wordt gemaakt van een speciaal soort ijzerdraad en is een hulpmiddel die de vorm van de nagel kan beïnvloeden en ingroeiing kan voorkomen. De podotherapeut of pedicure buigt het ijzerdraad tot een beugel zodat er correctie van de nagel kan plaatsvinden. U draagt de beugel vaak ongeveer 6 weken, afhankelijk van uw situatie. Na deze weken beoordeelt de podotherapeut de nagel opnieuw en stelt vast of herplaatsing wenselijk is of dat het juiste resultaat behaald is.

  • Instrumentele (wond) behandeling

    De podotherapeut voert ook medische voetbehandelingen uit. Wanneer uw pedicure de behandeling niet voldoende meer kan uitvoeren neemt de podotherapeut het over. Denk hierbij aan moeilijk te verwijderen eeltplekken of likdoorns, ingegroeide teennagels of wratjes, maar ook (diabetische) wonden.

    Wonden aan de voeten komen vaak voor bij mensen met diabetes of reuma. Door druk van slecht passend schoeisel of overmatige drukplekken onder de voet kunnen deze wonden ontstaan.  

    Een wondbehandeling bestaat bijvoorbeeld uit: het schoonmaken van de wond, het verwijderen van (eelt) weefsel, het verbinden van de wond met verbandmiddelen en het behandelen en voorkomen van de oorzaak van de wond door middel van vilttherapie, therapeutische zolen, (teen) ortheses of een schoenaanpassing.

  • Diabetes screening

    In geval van de diabetische voet is het aan te raden om minimaal één keer per jaar uw voeten te laten controleren door een deskundige zoals een praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige, maar kan ook worden gecontroleerd door een (diabetes)podotherapeut. De podotherapeut kijkt bij een screening naar de doorbloeding, de werking van de zenuwen en de beweeglijkheid van de gewrichten in de voeten. Tevens wordt de conditie van de teennagels en de huid beoordeeld. Aan de hand van deze gegevens wordt er gekeken naar hoe groot de kans is op voetproblemen of het krijgen van een voetwond. Er wordt vastgesteld in welke risicocategorie u valt en welk zorgprofiel daarbij past. Op basis van het zorgprofiel wordt de benodigde specialistische voetzorg voor u georganiseerd en de vergoeding hiervan bepaald. Voor meer informatie over het zorgprofiel zie specialisatie diabetespodotherapie.

  • Medische voetscreening

    Mensen met een reumatische aandoening of bijvoorbeeld een vorm van kanker hebben een verhoogd risico op het ontstaan van voetklachten. Er kan sprake zijn van pijnlijke en stijve gewrichten of ontstekingsreacties in de voetgewrichten. Mensen die worden behandeld met chemotherapie kunnen (blijvend) een verminderd gevoel krijgen in de voeten. (Langdurig) lopen en staan wordt dan steeds moeilijker. De podotherapeut screent de voet op drukplekken en voetwonden en biedt een (preventieve) behandeling aan voor aanwezige drukplekken of wonden. Tevens wordt er gekeken naar het ontlasten van uw gewrichten.

  • Vilttherapie

    Wanneer u last heeft van pijnlijke wonden of eeltplekken kan vilttherapie zorgen voor tijdelijke drukontlasting. Met behulp van vilt kan de pijnlijke plek direct vrij worden gelegd van druk. Vilttherapie wordt veelal ingezet ter ondersteuning van andere therapieën en vaak als tijdelijke oplossing gebruikt totdat uw definitieve hulpmiddel klaar is.

  • Taping

    De podotherapeut kan taping gebruiken om verkeerde bewegingen te vermoeilijken of om uw spieren en pezen te ontlasten en ondersteunen wanneer er sprake is van pijnklachten. Met name bij acute of hevige klachten kan de therapie direct worden ingezet. Taping wordt vaak ingezet ter ondersteuning van andere therapieën of als tijdelijk oplossing in afwachting van uw zolen.

  • Schoenaanpassingen

    Om uw schoenen beter te laten aansluiten of om bepaalde voetstructuren te ontlasten kan een schoenaanpassing een uitkomst bieden. Zowel de podotherapeut als de collega's van Elferink Schoenen voeren deze aanpassingen uit.

  • Schoenadvies

    Een schoen moet functioneel zijn en de juiste pasvorm hebben voor uw voeten. De podotherapeut onderzoekt uw schoenen omdat deze van grote invloed zijn op de beweging van uw voeten. Er wordt onder andere gekeken naar de pasvorm maar ook naar welke schoen het meest geschikt is voor uw klachten. Tevens kunnen wij enkele schoenmodificaties toe passen om uw confectieschoen beter passend te maken. Voetencentrum Elferink werkt nauw samen met Elferink schoenen voor het vinden naar de juiste schoen voor u.

  • Voorlichting en advies

    Bij pijnklachten hoeft er niet altijd direct een hulpmiddel te worden vervaardigd. Om voet(gerelateerde)klachten te voorkomen is het treffen van preventieve maatregelen soms voldoende. De podotherapeut kan u voorzien van voorlichting en advies. Denk hierbij aan voetverzorgingsadvies, rek/-en strekoefeningen of het bespreken van de mate van belasting.

;