Hieronder vindt u op alfabetische volgorde de meest voorkomende voetklachten. Lees meer over uw klacht, de oorzaak van het ontstaan van deze klacht en onze behandelmogelijkheden. Via het linkermenu kunt u navigeren naar de klachtenwijzer voor de knie, heup en rug.

Voet

 • Achillespees

  De achillespees bevindt zich aan de achterzijde van de voet. Pijnklachten aan de achillespees worden vaak ervaren net boven de hiel en de aanhechting van de achillespees. Soms is er een verdikking en roodheid te zien. Kenmerkend voor achillespeesklachten is ochtendstijfheid en klachten bij het opstaan uit een stoel na een tijdje te hebben gezeten. Door een hogere en intensieve belasting, bijvoorbeeld door te sporten, kunnen de klachten verergeren. Er is meestal sprake van een lokale pijn. 

  Oorzaak 

  Achillespeesklachten komen vaak voor bij sporters, hardlopers of fanatieke wandelaars. Maar ook een afwijkende voetstand of slecht zittend schoeisel kunnen oorzaken zijn voor het ontstaan van deze klachten. Veelal gaat het om een combinatie van bovenstaande factoren.  

  Behandeling 

  De podotherapeut gaat op zoek naar de oorzaak voor het ontstaan van de klacht. Zo wordt er gekeken naar de stand van de voeten en de beweging daarvan en worden de schoenen gecontroleerd. Een podotherapeut heeft verschillende mogelijkheden om deze klacht te behandelen. Dit is afhankelijk de ernst van de klacht. Soms is er een samenwerking met een fysiotherapeut nodig. Op basis van de gegevens verkregen uit het onderzoek kan er een behandelplan worden opgesteld. Dit behandelplan kan bestaan uit: 

  1. Schoenadvies 
  2. Voorlichting met betrekking tot belasting/belastbaarheid 
  3. Podotherapeutische inlays 
  4. Oefeningen 
  5. Podomanueel 
  6. Samenwerking met de fysiotherapeut 

 • Artrose (in de voetgewrichten)

  Wanneer er sprake is van slijtage in de gewrichten, wordt er vaak gesproken over artrose. Bij slijtage vermindert het kraakbeen tussen de gewrichten en is het gevolg van het natuurlijk verouderingsproces. Artrose is een (reumatische) aandoening waarbij er een afname is van de kwaliteit van het kraakbeen en er zichtbare structuurveranderingen kunnen optreden. Zo kunnen er knobbels ontstaan op de gewrichten van de voet en kan er zwelling optreden. Er is vaak sprake van opstartklachten. De voet voelt stijf aan bij het opstaan uit bed of uit een stoel. De klachten verdwijnen na enige tijd van beweging.  

  Oorzaak 

  Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van artrose in de voet. Het komt vaak voor bij ouderen omdat de kwaliteit van het kraakbeen vermindert met de leeftijd. Een overbelasting door bijvoorbeeld een ongeval kan ook leiden tot artrose. Het kan dus voorkomen op elke leeftijd. Andere risicofactoren voor het ontstaan van artrose in de voet zijn onder andere reuma of artritis, erfelijke factoren en overbelasting door sporten of zwaar lichamelijk werk. 

  Behandeling 

  De podotherapeut kan niets aan de kwaliteit afname van het kraakbeen doen, maar wel aan de gevolgen van de slijtage. Zo kan de podotherapeut wel wat betekenen voor de standsverandering van de voet. De podotherapeut gaat op zoek naar de beste behandeling voor de voeten, om de klachten zoveel mogelijk te beperken. De behandeling kan bestaan uit: 

  1. Schoenadvies 
  2. Podotherapeutische inlays 
  3. Voorlichting met betrekking tot belasting/belastbaarheid 

 • Capsulitis

  Het gaat hierbij om een irritatie of ontsteking van het gewrichtskapsel van één of meerdere middenvoetsbeentjes. Tijdens het staan en lopen is de onderzijde van de bal van de voet gevoelig of zelfs pijnlijk. Vaak heeft men het over een stekende of zeurende pijn. In rust zakt de pijn weer af. Het type schoeisel kan invloed hebben op de klacht. Zo is de pijn vaak heviger bij het dragen van een hakje of schoenen met een dunne platte loopzool. Het lopen op blote voeten geeft bij sommige mensen ook verergering van klachten.  

  Oorzaak 

  Een irritatie van de kapselgewrichten ontstaat vaak door een afwijkende voetstand of beweging daarvan. Meestal gaat dit gepaard met een toename in de belasting van de voeten. Daarnaast kan het dragen van te kleine of smalle schoenen leiden tot de pijnklachten. 

  Behandeling 

  De podotherapeut gaat in het onderzoek op zoek naar de oorzaak van de klachten. Zo wordt de voetstand en de beweging van de voeten gecontroleerd en wordt er een drukmeting gemaakt met een speciale drukmeetplaat. Er is namelijk vaak een verhoogde druk te zien op de plek waar de pijn zit. De behandelingen die toegepast kunnen worden zijn: 

  1. Schoenadvies 
  2. Voorlichting met betrekking tot belasting/belastbaarheid 
  3. Podotherapeutische inlays 
  4. Orthese  
  5. Koeladvies 

 • Doorgezakte voorvoet

  Bij een doorgezakte voorvoet is de voorvoetboog doorgezakt waarbij de kopjes van de middenvoetsbeentjes naar beneden drukken. Dit leidt tot een gespreide stand van de tenen en een brede platte voorvoet die op den duur kan gaan knellen in de schoenen. Er is vaak sprake van eeltvorming, pijnlijke likdoorns die gepaard gaan met een brandende pijn onder de bal van de voet tijdens het staan en lopen.  

  Oorzaak 

  Vaak speelt leeftijd een rol omdat de banden en spieren dan kunnen verslappen. Ditzelfde proces kan ook optreden door een zwangerschap. Daarnaast kan doorgezakte voorvoet ook erfelijk bepaald zijn. 

  Behandeling 

  De podotherapeut onderzoekt de stand van de voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Daarnaast wordt de beweeglijkheid van de voet bestudeerd en wordt er gekeken naar het looppatroon. Om de drukverdeling onder de voet in kaart te brengen wordt er een drukmeting gemaakt met een speciale drukmeetplaat. Bij een doorgezakte voorvoet wordt er vaak een op maat gemaakte zool vervaardigd. De zolen corrigeren de afwijkende voetstand en zorgen voor een betere drukverdeling. 

  Overige behandeling die toegepast kunnen worden zijn: 

  1. Schoenadvies 
  2. Orthese 
  3. Podotherapeutische inlays 
  4. Voorlichting  

 • Eelt

  Eelt is een verdikking van de opperhuid die vaak geelachtig van kleur is. Een dun laagje eelt is onschuldig, maar wanneer het eelt te dik wordt kan dit pijnklachten geven. Pijn als gevolg van eelt wordt vaak beschreven als brandende pijn. Wanneer de pijn stekend van aard is kan het zijn dat er een likdoorn onder het eelt aanwezig is.  

  Oorzaak 

  Eelt onder de bal van de voet of tussen de tenen wordt veroorzaakt door verhoogde druk of wrijving. Een afwijkend looppatroon of afwijkende voetstand zoals een doorgezakte voorvoet kan leiden tot eeltvorming. Daarnaast zorgen te krappe of smalle schoenen voor een verhoogde druk en wrijving op de huid. 

  Behandeling 

  Onze podotherapeuten en medisch pedicure kunnen het eelt op een vakkundige manier verwijderen. Daarnaast wordt er gekeken naar de oorzaak van het ontstaan van de eeltvorming. Het Voetencentrum biedt verschillende mogelijkheden om druk tegen te gaan en wrijving te voorkomen.  

  De volgende behandelingen kunnen daarvoor worden toegepast: 

  1. Schoenadvies 
  2. Podotherapeutische inlays 
  3. Instrumentele behandeling 
  4. Orthese 
  5. Schoenaanpassing 

 • Fasciitis plantaris (peesplaatontsteking middenvoet)

  De plantaire fascie is een peesplaat onder de voet die zorgt voor steun van de voetboog. De peesplaat loopt van de hiel richting de voorvoet en waaiert uit naar de kopjes van de bal van de voet. Een irritatie of ontsteking hiervan wordt fasciitis plantaris genoemd en wordt in de volksmond vaak hielspoor genoemd. Hiermee wordt echter iets anders bedoeld, zie ook hielspoor. 

  Bij een peesplaatontsteking wordt er een scherpe of stekende pijn onder de voet gevoeld ter hoogte van de hiel. Er is vaak sprake van startklachten. Zo wordt de pijn met name gevoeld bij de eerste paar passen lopen na het opstaan uit bed of een stoel. Daarna neemt de pijn meestal af en komt het in de loop van de dag weer terug wanneer men meer gaat lopen en/of staan. 

  Oorzaak 

  De oorzaak van de klachten is divers, maar in de meeste gevallen gaat het om een overbelasting van de peesplaat. Er komt dan te veel spanning op te staan waardoor er een irritatie of zelfs ontsteking ontstaat van de peesplaat. De overbelasting kan bijvoorbeeld ontstaan door een verhuizing of fanatiek sporten, maar kan ook komen als gevolg van een afwijkend looppatroon of een afwijkende voetstand zoals een holvoet. Daarnaast kan schoeisel ook leiden tot een verhoogde spanning op de peesplaat. Zo heeft een (teen)slipper of een schoen met een platte dunne loopzool te weinig demping en ondersteuning. De podotherapeut gaat tijdens het onderzoek op zoek naar alle factoren die een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van de pijnklacht. 

  Behandeling 

  De podotherapeut gaat tijdens het onderzoek op zoek naar alle factoren die een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van de pijnklacht. Er wordt gekeken naar de stand van de voeten en de beweging ervan evenals het looppatroon. 

  De behandelingen die ingezet kunnen worden voor deze klacht zijn: 

  1. Podotherapeutische inlays 
  2. Schoenadvies 
  3. Voorlichting met betrekking tot belasting/belastbaarheid 
  4. Oefeningen 
  5. Taping 
  6. Koeladvies 
  7. Doorverwijzing naar de fysiotherapeut. Een samenwerking met de fysiotherapeut kan van belang zijn om u zo snel mogelijk van de klachten af te helpen. De gemiddelde behandelingsduur voor deze pijnklacht kan 6 tot 9 maanden in beslag nemen. 

 • Haglundse exostose (achterzijde voet)

  Het woord exostose betekent botaanwas. Een haglundse exostose is een botaanwas aan de achterzijde van de hiel. Deze botaanwas hoeft niet altijd klachten te geven, maar door verkeerd schoeisel kunnen er wel pijnklachten ontstaan. Vaak is er dan sprake van een drukkend gevoel op de achterzijde van de hak. Blootvoets lopen geeft doorgaans geen klachten. 

  Oorzaak 

  Door wrijving en druk van de schoen wordt er uit bescherming een extra beetje bot aangemaakt. Deze aanwas kan zo groot worden dat er een harde uitstulping ontstaat. Er worden met name klachten ervaren wanneer de schoen tegen de aanwas drukt. 

  Behandeling 

  De binnenkant van de schoen wordt bij het onderzoek meegenomen. Zo is vaak sprake van een kapotgelopen binnenzijde aan de achterkant van de schoen. Dit gebeurt vaak wanneer de schoen te krap is of wanneer de voet niet wordt vastgehouden door de schoen. Hierdoor kan de hiel bewegen, waardoor er meer druk en wrijving komt en de schoen sneller slijt. Ook wordt er gekeken naar de stand van de voet, de lengte van de achillespees en de bewegingen van de voet tijdens het lopen. De botaanwas zelf kan de podotherapeut helaas niet doen verminderen of verwijderen. De podotherapeut speelt met name een rol in een stukje preventie om te voorkomen dat de verbening groter wordt. De behandeling kan bestaan uit: 

  1. Schoenadvies 
  2. Podotherapeutische inlays 
  3. Schoenaanpassing 
  4. Vilttherapie 
  5. Oefeningen 
  6. Doorverwijzing naar andere specialisten 

 • Hallux valgus

  Een Hallux abducto valgus is een scheefstand van het grote teengewricht waarbij de grote teen richting de andere tenen groeit. In de meeste gevallen ontstaat hierbij een knobbel aan de binnenzijde van de voet. Doordat de grote teen scheefgroeit kunnen de overige tenen verdrukt worden, in de schoen, waardoor deze tenen ook een andere stand kunnen gaan aannemen (hamertenen/klauwtenen).  Hierdoor kunnen er eeltplekken tussen de tenen ontstaan of onder de bal van de voet wat een branderige pijn kan geven. Daarnaast wordt er vaak in de uitstekende knobbel een stekende pijn gevoeld die met name opspeelt tijdens het lopen. Soms wordt de knobbel rood en warm, in dit geval is er sprake van een slijmbeursontsteking in het grote teengewricht. 

  Oorzaak 

  Uit onderzoeken blijkt dat bij het ontstaan van een Hallux Valgus erfelijkheid een hele grote rol speelt. Het is dus vaak genetisch bepaald. Daarnaast kunnen schoenen en een afwijkende voetfunctie tijdens het lopen het ontstaan van deze scheefstand bevorderen. 

  Behandeling 

  De scheefstand van het grote teengewricht kan de podotherapeut helaas niet doen verminderen of veranderen. De podotherapeut speelt met name een rol in een stukje preventie om de standsverandering te vertragen en in het aanpakken van de gevolgen van een Hallux Valgus. Voorbeelden van een behandeling kunnen zijn: 

  1. Schoenadvies 
  2. Podotherapeutische inlays 
  3. Schoenaanpassing 
  4. Voorlichting 
  5. Orthese 

 • Hamertenen of klauwtenen

  Bij hamertenen of klauwtenen is er sprake van een standsverandering waarbij de tenen krom gaan staan. Wanneer er sprake is van een structurele standsafwijking is er sprake van stijve tenen. Dit kan leiden tot pijn tijdens het lopen of het ontstaan van drukplekken. Zo kunnen de drukplekken zich uitten in eeltvorming of likdoorns. Standsafwijkingen van de tenen komen met name voor op hogere leeftijd, maar kunnen op elke leeftijd voorkomen.  

  Oorzaak 

  Het ontstaan van hamertenen of klauwtenen heeft verschillende oorzaken. Zo komt het vaker voor op hogere leeftijd omdat de banden en spieren verslappen waardoor de voet doorzakt en er een standsverandering kan optreden. Daarnaast kan een holvoet of een scheefstand van het grote teengewricht (hallux Valgus) hamertenen of klauwtenen als gevolg hebben. Mensen die bekend zijn met artrose, reuma of diabetes hebben ook vaker standsafwijkingen van de tenen.  

  Behandeling 

  Aan de hand van het onderzoek gaan wij op zoek naar de oorzaak van het ontstaan van de standsverandering van de tenen. Hierbij wordt er gekeken naar de stand van de voet en de beweging daarvan. Daarnaast bekijken wij tijdens het onderzoek of de teenstand gecorrigeerd kan worden. Dit is belangrijk om te weten om te bepalen welke behandelingen er mogelijk zijn. 

  De behandelingen die wij kunnen toepassen bij klauw- of hamertenen zijn: 

  1. Orthese 
  2. Schoenadvies 
  3. Podotherapeutische inlays 
  4. Oefeningen 
  5. Doorverwijzing naar andere specialisten 

 • Hielspoor

  Een hielspoor een verkalking van de aanhechting van de peesplaat op het hielbeen aan de onderkant van de voet. Het komt vaker voor dat de peesplaat zelf geïrriteerd of ontstoken is. Dit wordt fasciitis plantaris genoemd, zie ook fasciitis plantaris. De pijnklachten komen overeen met die van de fasciitis plantaris. Er is vaak sprake van startklachten. Zo wordt de pijn met name gevoeld bij de eerste paar passen lopen na het opstaan uit bed of een stoel. Nadat er even gelopen is, wordt de pijn minder en komt het in de loop van de dag weer terug wanneer men meer gaat lopen en/of staan. Het gaat met name om een stijf gevoel onder de hiel met een zeurende/stekende pijn. De pijn blijft echter wel lokaal aanwezig in tegenstelling tot een peesplaatontsteking waarbij de pijn kan uitstralen. 

  Oorzaak 

  De oorzaak van de klachten is divers, maar in de meeste gevallen gaat het om een overbelasting. De overbelasting kan bijvoorbeeld ontstaan door een staand beroep of fanatiek sporten, maar kan ook komen als gevolg van een afwijkend looppatroon of een afwijkende voetstand zoals een holvoet. Daarnaast kan schoeisel ook leiden tot een verhoogde spanning op de hiel. Schoenen met een platte dunne loopzool met te weinig demping geven niet voldoende ondersteuning tijdens het staan en lopen.  

  Behandeling 

  De podotherapeut gaat tijdens het onderzoek op zoek naar alle factoren die een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van de pijnklacht. Zo wordt er gekeken naar de stand van de voeten en de beweging daarvan. Daarnaast wordt er gekeken naar het looppatroon en naar de gedragen schoenen. De verkalking kan de podotherapeut helaas niet verwijderen. Onze behandeling van een hielspoor is met name gericht op pijnvermindering en preventie. De behandeling voor een hielspoor lijkt op die van een fasciitis plantaris. Mogelijke therapieën zijn: 

  1. Podotherapeutische inlays 
  2. Schoenadvies 
  3. Voorlichting met betrekking tot belasting/belastbaarheid 
  4. Oefeningen 
  5. Taping 
  6. Koeladvies 
  7. Doorverwijzing naar een fysiotherapeut of andere specialist 

 • Holvoet

  Een holvoet is te herkennen aan een hoge wreef en hoge voetboog. Er is vaak sprake van korte voetspieren waardoor er hamertenen of klauwstenen kunnen ontstaan. Tevens is er een verhoogde druk op de voorvoet en de hiel wat kan leiden tot pijnklachten of overmatige eeltvorming. Een holvoet kan pijnklachten geven, met name wanneer een schoen erg strak aansluit rondom de wreef.  

  Oorzaak 

  Een holvoet is erfelijk en dus genetisch bepaald. U wordt er dus letterlijk mee gebeuren. Een holvoet kan leiden tot andere klachten. Daarom is het goed om op tijd aan de bel te trekken wanneer u klachten ondervindt.  

  Behandeling 

  De stand van de voet kan de podotherapeut niet veranderen. De podotherapeut kan wel kijken naar de klachten die ontstaan als gevolg van een holvoet. De gevolgen kan een podotherapeut vaak wel goed behandelen. Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar de beweging van de voeten en het lopen. Daarnaast wordt er een drukmeting gemaakt met een speciale drukmeetplaat. Aan de hand van het onderzoek maken wij een behandelplan. Deze kan bestaan uit: 

  1. Schoenadvies 
  2. Voorlichting 
  3. Podotherapeutische inlays 
  4. Oefeningen 
  5. Doorverwijzing naar andere specialisten 

 • Ingegroeide teennagel

  Bij een ingegroeide teennagel, ook wel unguis incarnatus, groeit de nagel in de huid. Dit gebeurt voornamelijk aan de zijkanten van de nagel en komt vooral voor bij de nagel van de grote teen. Soms kan de huid eromheen erg rood en dik worden en kan het flink gaan ontsteken. In dat geval is het raadzaam uw huisarts te raadplegen. Bij een ingegroeide teennagel is er vaak sprake van een stekende pijn die erger wordt bij het dragen van schoenen. 

  Oorzaak 

  De oorzaak van het ontstaan van een ingegroeide nagel is erg wisselend. Wanneer de nagel krom (hyperconvex) groeit of wanneer de nagel te kort en te rond wordt afgeknipt verhoogt dit de kans op ingroeiing.  Daarnaast kunnen te krappe en smalle schoenen bijdragen aan het ingroeien van de nagels. 

  Behandeling 

  De podotherapeut onderzoekt eerst de oorzaak van het ontstaan van de klachten. Zo wordt er naar de nagelgroei gekeken en de gedragen schoenen. Wanneer er sprake is van een fikse ontsteking is het raadzaam uw huisarts te raadplegen. 

  Mogelijke behandelingen die de podotherapeut kan aanbieden zijn: 

  1. Instrumentele behandeling, verwijderen van de punt van de nagel 
  2. Nagelbeugel 
  3. Schoenadvies
  4. Orthese 
  5. Advies voor het knippen van de nagels en het zelf behandelen van een ingegroeide teennagel. Zo wordt een voetenbadje afgeraden. 
  6. Doorverwijzing naar de huisarts 

 • In/eversietrauma (enkelverzwikking)

  Een inversietrauma is het verzwikken van de enkel waarbij de enkel naar buiten omklapt en geeft pijn aan de buitenzijde van de enkel. Een eversietrauma is het naar binnen verzwikken van de enkel en geeft pijn aan de binnenzijde van de enkel. De enkel kan dik worden en er kan een verkleuring optreden. Door de verzwikking kunnen de banden en pezen worden opgerekt of zelfs (deels) scheuren. De pijn kan ervoor zorgen dat belasten moeilijk wordt of zelfs onmogelijk. 

  Oorzaak 

  Een enkelverzwikking gebeurt iedereen wel eens en komt vaak door een misstap of door het lopen op een ongelijke ondergrond. Maar wanneer het heel frequent voorkomt is er meer aan de hand. Meestal is er dan sprake van hypermobiliteit in het enkelgewricht met erg flexibele enkelbanden. 

  Behandeling 

  Na een enkelverzwikking dient er direct te worden gekoeld met een icepack om de zwelling te doen beperken. De voet dient de eerste paar dagen zo min mogelijk te worden belast. Wanneer de meeste pijn en zwelling is verdwenen mag de voet weer langzamerhand worden belast. Indien de klachten langdurig aanhouden of wanneer u de enkel regelmatig verzwikt is het raadzaam een podotherapeut of fysiotherapeut in te schakelen. De podotherapeut kijkt naar de stand van de voeten en de beweging ervan. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe de voet en de enkel zich bewegen tijdens het lopen.  

  Mogelijke behandelingen bij de podotherapeut zijn: 

  1. Voorlichting met betrekking tot belasting/belastbaarheid 
  2. Taping 
  3. Schoenadvies 
  4. Podotherapeutische zolen 
  5. Oefeningen 

 • Likdoorn

  Een likdoorn, in de volksmond ook wel eksteroog genoemd, is een (pijnlijke) naar binnen groeiende eeltplek. Door langdurige druk en wrijving op dezelfde plek maakt het lichaam als bescherming hier tegen een laagje eelt aan. Wanneer dit niet wordt behandeld kan dit een verharde eeltkern tot gevolg hebben, dit is de pit van de likdoorn. Een likdoorn kan een brandende en stekende pijn geven. 

  Oorzaak 

  Drukpunten onder de bal van de voet of tussen de tenen worden veroorzaakt door verhoogde druk of wrijving. Een afwijkend looppatroon of afwijkende voetstand zoals een doorgezakte voorvoet of een holvoet kan leiden tot eeltvorming. Daarnaast zorgen te krappe of smalle schoenen ook voor een verhoogde druk en wrijving op de huid. 

  Behandeling 

  Onze podotherapeuten en medisch pedicure kunnen de likdoorns op een vakkundige manier tot op de kern verwijderen. Daarnaast wordt er gekeken naar de oorzaak van het ontstaan van de eeltvorming. Het Voetencentrum biedt verschillende mogelijkheden om druk tegen te gaan en wrijving te voorkomen.  

  De volgende behandelingen kunnen daarvoor worden toegepast: 

  1. Schoenadvies 
  2. Podotherapeutische inlays 
  3. Instrumentele behandeling 
  4. Orthese 

 • Morbus sever (hielpijn bij kinderen)

  Kinderen zijn nog in de groei en maken de grootste groeifase door tussen het achtste en twaalfde levensjaar. Morbus sever, ook wel apophysitis calcanei,  is een irritatie van de groeischijf die zich aan de achterkant van het hielbeen bevindt.  Door de groeispurt komt er extra spanning op de voet en de groeischijf te staan. Vaak klagen de kinderen over stekende pijn in de hielen tijdens en na het sporten of tijdens het lopen of spelen. In rust neemt de pijn weer af. 

  Oorzaak 

  Het ontstaan van Morbus Sever komt hoofzakelijk door het doormaken van een groeispurt. Kinderen zijn erg actief. Zo wordt er veel gesport, gespeeld en gerend. Dit kan leiden tot een overbelasting van de voet wat de groeischijf extra kwetsbaar maakt. Een afwijkende voetstand of voetfunctie kan de klachten doen verergeren. 

  Behandeling 

  Wanneer de groeifase voorbij is gaan de pijnklachten vaak vanzelf weer over.  Daarnaast is het houden van erg belangrijk. Dit betekent dat er tijdelijk niet gesport of gerend kan worden. Dat blijkt erg lastig voor kinderen. Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar het ontstaan van deze klacht. Zo wordt er naar de stand van de voeten en de knieën gekeken, maar ook naar de bewegingen van de voetgewrichten. Op basis van de bevindingen wordt er samen met de ouders en het kind een behandelplan opgesteld. Mogelijke behandelingen zijn: 

  1. Voorlichting met betrekking tot belasting/belastbaarheid 
  2. Oefeningen 
  3. Podotherapeutische zolen 
  4. Schoenadvies 
  5. Taping 
  6. Combinatie behandeling met de fysiotherapeut 

 • Mortonse neuralgie (zenuwinklemming voorvoet)

  Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes. Door aanhoudende inklemming raakt de zenuw geïrriteerd en kan er een verdikking (neuroom) ontstaan. De pijn wordt hoofdzakelijk gevoeld tussen het derde (middelste) en vierde middenvoetsbeentje. De pijn uit zich divers. Zo kunnen er tintelingen en prikkelingen worden gevoeld, maar ook kramp, dove tenen en stekende pijn in de voorvoet is kenmerkend voor deze klacht. Soms praat men over het gevoel hebben op watten te lopen. De pijn wordt heviger bij het dragen van smal en krap schoeisel. Kenmerkend voor Mortonse neuralgie is dat wanneer de schoenen uitgetrokken worden de pijn verminderd of zelfs verdwijnt. 

  Oorzaak 

  De oorzaak voor het ontstaan van deze klachten is vaak een combinatie van factoren. Het type schoeisel speelt een hele belangrijke rol. Daarnaast kan een afwijkende stand van de voeten (doorgezakte voorvoet) of tenen (hallux valgus of klauwtenen) zorgen voor extra druk op de zenuw tijdens het lopen.  

  Behandeling 

  De juiste schoenen spelen een hele belangrijke rol bij het behandelen van Mortonse neuralgie. De podotherapeut zal u dan ook adviseren in de best passende schoen voor uw type voet. Daarnaast wordt er gekeken naar de stand van de voeten en het looppatroon. Op basis van deze gegevens wordt er een behandelplan in samenspraak met u opgesteld. De mogelijkheden zijn: 

  1. Schoenadvies 
  2. Podotherapeutische zolen 
  3. Orthese 
  4. Taping 
  5. Doorverwijzing naar de huisarts bij chronische klachten. 

 • Platvoet

  Een platvoet, ook wel pes planus, worden vaak verward met een doorgezakte voet. Echter is er een wezenlijk verschil. Bij een doorgezakte voet kantelt de voet naar binnen en zakt de voetboog in en bij het staan en lopen. Bij een platvoet is er sprake van een structurele platte voetboog. Er is dus geen holte aanwezig en men staat letterlijk met de hele voet op de grond.  Kinderen worden met platvoeten geboren, dit hoort bij de normale ontwikkeling van de kindervoet. Vanaf het vijfde levensjaar trekt de voetboog bij en begint de voet zich te vormen. Het kan dus geen kwaad in de vroege levensjaren. Het is wel verstandig om de podotherapeut te bezoeken wanneer uw kind last heeft van de platvoeten of regelmatig struikelt. Een platvoet hoeft geen problemen te geven maar kan vermoeidheid in de voeten en benen veroorzaken of een zeurende pijn. 

  Oorzaak 

  Er wordt onderscheidt gemaakt tussen twee type platvoeten, namelijk de soepele platvoet en de rigide platvoet. Mensen met een rigide platvoet worden er mee geboren. Een soepele platvoet is normaal bij kinderen tot ongeveer het vijfde levensjaar. Een soepele platvoet bij volwassenen kan het gevolg zijn van een te korte kuitspier of een afwijkende stand van de benen. Te soepele spieren, banden of pezen kunnen ertoe leiden dat de voetboog inzakt. Dit kan ook het gevolg zijn van een zwangerschap. 

  Behandeling 

  Bij kinderen kan het behandeldoel anders zijn dan bij volwassenen. Dit is afhankelijk van of er nog correctie mogelijk is. De podotherapeut kan aan de hand van een aantal testen kijken of er nog correctie van de voet mogelijk is. Zo wordt er gekeken naar de voetfunctie en het looppatroon. Tevens wordt er een drukmeting gemaakt met een speciale drukmeetplaat. De behandelmogelijkheden bij een platvoet zijn divers. Mogelijke therapieën zijn: 

  1. Podotherapeutische zolen 
  2. Oefeningen 
  3. Schoenadvies 
  4. Doorverwijzen naar een specialist 

 • Schimmelnagels

  Ook wel kalknagels of onychomycose genoemd. Een schimmelnagel ontstaat wanneer een schimmel zich gaat nestelen in dode cellen van de nagel of de huid. Een schimmelnagel is vaak geel of wit van kleur en kan een verdikte en brokkelige structuur hebben.  

  Oorzaak 

  Schimmels verspreiden zich vooral in warme en vochtige ruimtes zoals zwembaden en kleedkamers. Het is erg besmettelijk, dus overdracht op andere nagels is snel gebeurd. De schimmel treedt met name kwetsbare en al beschadigde nagels binnen. Mensen met een verminderde weerstand hebben een groter risico op het ontwikkelen van schimmelnagels.  

  Behandeling 

  Het behandelen van schimmelnagels is erg moeilijk. Er zijn verschillende zalfjes en poeders om de schimmel mee te bestrijden, maar er is geen wetenschappelijk bewijs over de effectiviteit hiervan.  

  Het knippen van een schimmelnagel kan op den duur steeds moeilijker worden vanwege de verdikking en de brokkelige structuur. Onze medisch pedicure kan uw nagels op professionele wijze knippen en dunner frezen zodat aangetaste delen worden verwijderd. Tevens geeft zij advies over hygiëne en mogelijk aanvullende therapieën om de schimmelinfectie te beperken dan wel te bestrijden. 

 • Tailor's bunion (verdikking kleine teengewricht)

  Een tailor's bunion is een knobbel aan de buitenzijde van de voorvoet ter hoogte van het kleine teengewricht. Het is vergelijkbaar met een hallux valgus alleen betreft het in dit geval de buitenzijde van de voet. De knobbel die ontstaat kan het gevolg zijn van een scheefstand van het kleine teengewricht, maar soms is er sprake van extra botaanmaak. 

  Een tailor's bunion kan gepaard gaan met roodheid, zwelling en warmte. De bunion is dan ontstoken. Daarnaast kan er sprake zijn van een stekende pijn ter hoogte van de knobbel wanneer er schoenen worden gedragen. Op den duur wordt het dragen van schoenen steeds pijnlijker tot het punt dat het ondraaglijk wordt. 

  Oorzaak 

  Verkeerd schoeisel is de grootste boosdoener bij het ontstaan van een tailor's bunion. Te krappe of te smalle schoenen geven erg veel druk en wrijving ter hoogte van het kleine teengewricht. Het veelvuldig zitten in kleermakerszit kan ook de verdikking veroorzaken. ‘Tailor’ betekent in het engels ‘kleermaker’ en daar heeft het dan ook zijn naam aan te danken.  

  Behandeling 

  Tijdens het onderzoek gaat de podotherapeut na wat de oorzaak is voor het ontstaan van de tailor's bunion. Zo wordt er gekeken naar de voetstand en het type schoeisel dat wordt gedragen. Schoenen spelen een erg belangrijke rol om de pijn zoveel mogelijk te doen verminderen. Daarnaast kan de podotherapeut iets betekenen in het verbeteren van de drukverdeling in de voeten. 

  Mogelijke therapieën zijn: 

  1. Vilttherapie 
  2. Schoenadvies 
  3. Schoenaanpassing 
  4. Podotherapeutische zolen 
  5. Orthese 

 • Voetwrat

  Een wrat is een eeltachtige vergroeiing van de opperhuid met een bloemkoolachtige structuur en is te herkennen aan zijn kleine zwarte stipjes in de drukplek.  Wratten komen hoofdzakelijk voor op de handen en voeten. Voetwratten ontstaan met name op de drukpunten onder de voet. Door het staan en lopen komt er extra druk op de wrat en het omliggende eelt te staan wat een stekende pijn kan geven.  

  Oorzaak 

  Wratten worden veroorzaakt door een virus. Dit virus verspreidt zich vooral erg goed in warme en vochtige ruimtes zoals zwembaden en kleedkamers. Wanneer de huid beschadigd is treedt het virus gemakkelijker binnen. Mensen met een verminderde weerstand zijn vatbaarder voor het virus.  

  Behandeling 

  Bij Voetencentrum Elferink kan uw voetwrat behandeld worden door zowel de medisch pedicure als de podotherapeut. Het overliggende eelt wordt door middel van een instrumentele behandeling verwijderd. Wanneer de wrat erg pijnlijk is kan de plek drukvrij worden gelegd met vilttherapie.  

  De podotherapeut kan gebruik maken van monochloorazijnzuur, een weefselvernietigende stof. Monochloorazijnzuur werkt agressiever dan stikstof en mag alleen op de wrat worden gebruikt. Indien bovenstaande behandelingen geen effect hebben wordt u terugverwezen naar de huisarts of dermatoloog. 

 • Ziekte van Ledderhose (knobbels onderzijde voet)

  Ziekte van Ledderhose, ook wel Morbus Ledderhose, is een aandoening waarbij er knobbels onder de voet ontstaan. Deze verdikkingen ontstaan in de peesplaat onder de voet en hoeven niet altijd pijn te geven. Wanneer de knobbels wel pijnklachten geven wordt er gesproken over een trekkend en zeurend gevoel die toeneemt bij het lopen. Bij het nemen van rust kunnen de verdikkingen verkleinen. De knobbels verdwijnen meestal niet vanzelf. Indien er een stekende pijn in de peesplaat wordt gevoeld die met name ‘s ochtends voelbaar is bij het uit bed stappen kan het zijn dat er sprake is van een peesplaatontsteking (fasciitis Plantaris) of hielspoor. 

  Oorzaak 

  De oorzaak voor het ontstaan van deze aandoening is onbekend. De ziekte van Ledderhose is erfelijk en komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd. Daarnaast zijn er enkele risicofactoren die het ontstaan van de aandoening stimuleren zoals roken, het gebruik van alcohol en mensen met diabetes mellitus. 

  Behandeling 

  Tijdens het onderzoek beoordeelt de podotherapeut de structuur van het bindweefsel van de peesplaat en wordt er gekeken naar het gedragen schoeisel. De podotherapeut kan de knobbels niet verwijderen, maar kan wel enkele therapieën aanbieden om de druk van de verdikkingen te verminderen. 

  Mogelijke therapieën zijn: 

  1. Podotherapeutische zolen met uitsparingen voor de knobbels 
  2. Schoenadvies 
  3. Oefeningen 
  4. Voorlichting 

;