Klachtenwijzer van A-Z

Pedicure

Waar heeft u pijn? Maak online een afspraak

De meest voorkomende klachten (pedicure)

Op alfabetische volgorde:

  • Eelt

    Eelt is een verdikking van de opperhuid die vaak geelachtig van kleur is. Een dun laagje eelt is onschuldig, maar wanneer het eelt te dik wordt kan dit pijnklachten geven. Pijn als gevolg van eelt wordt vaak beschreven als brandende pijn. Wanneer de pijn stekend van aard is kan het zijn dat er een likdoorn onder het eelt aanwezig is.  

    Oorzaak 

    Eelt onder de bal van de voet of tussen de tenen wordt veroorzaakt door verhoogde druk of wrijving. Een afwijkend looppatroon of afwijkende voetstand zoals een doorgezakte voorvoet kan leiden tot eeltvorming. Daarnaast zorgen te krappe of smalle schoenen voor een verhoogde druk en wrijving op de huid. 

    Behandeling 

    Onze medisch pedicure kan het eelt op een vakkundige manier verwijderen. Daarnaast wordt er gekeken naar de oorzaak van het ontstaan van de eeltvorming. Het voetencentrum biedt verschillende mogelijkheden om druk tegen te gaan en wrijving te voorkomen.  

    De volgende behandelingen kunnen daarvoor worden toegepast: 

    • Schoenadvies 
    • Instrumentele behandeling 
    • Orthese 
    • Schoenaanpassing 
    • Doorverwijzing naar podotherapeut voor het aanmeten van podotherapeutische inlays 

  • Ingegroeide teennagel

    Bij een ingegroeide teennagel, ook wel unguis incarnatus, groeit de nagel in de huid. Dit gebeurt voornamelijk aan de zijkanten van de nagel en komt vooral voor bij de nagel van de grote teen. Soms kan de huid eromheen erg rood en dik worden en kan het flink gaan ontsteken. In dat geval is het raadzaam uw huisarts te raadplegen. Bij een ingegroeide teennagel is er vaak sprake van een stekende pijn die erger wordt bij het dragen van schoenen. 

    Oorzaak 

    De oorzaak van het ontstaan van een ingegroeide nagel is erg wisselend. Wanneer de nagel krom (hyperconvex) groeit of wanneer de nagel te kort en te rond wordt afgeknipt verhoogt dit de kans op ingroeiing.  Daarnaast kunnen te krappe en smalle schoenen bijdragen aan het ingroeien van de nagels. 

    Behandeling 

    De podotherapeut onderzoekt eerst de oorzaak van het ontstaan van de klachten. Zo wordt er naar de nagelgroei gekeken en de gedragen schoenen. Wanneer er sprake is van een fikse ontsteking is het raadzaam uw huisarts te raadplegen. 

    Mogelijke behandelingen die de medisch pedicure kan aanbieden zijn: 

    1. Instrumentele behandeling, verwijderen van de punt van de nagel 
    2. Nagelbeugel 
    3. Schoenadvies
    4. Orthese 
    5. Advies voor het knippen van de nagels en het zelf behandelen van een ingegroeide teennagel. Zo wordt een voetenbadje afgeraden. 
    6. Doorverwijzing naar de huisarts 

  • Likdoorn

    Een likdoorn, in de volksmond ook wel eksteroog genoemd, is een (pijnlijke) naar binnen groeiende eeltplek. Door langdurige druk en wrijving op dezelfde plek maakt het lichaam als bescherming hier tegen een laagje eelt aan. Wanneer dit niet wordt behandeld kan dit een verharde eeltkern tot gevolg hebben, dit is de pit van de likdoorn. Een likdoorn kan een brandende en stekende pijn geven. 

    Oorzaak 

    Drukpunten onder de bal van de voet of tussen de tenen worden veroorzaakt door verhoogde druk of wrijving. Een afwijkend looppatroon of afwijkende voetstand zoals een doorgezakte voorvoet of een holvoet kan leiden tot eeltvorming. Daarnaast zorgen te krappe of smalle schoenen ook voor een verhoogde druk en wrijving op de huid. 

    Behandeling 

    Onze medisch pedicure kan de likdoorns op een vakkundige manier tot op de kern verwijderen. Daarnaast wordt er gekeken naar de oorzaak van het ontstaan van de eeltvorming. Het Voetencentrum biedt verschillende mogelijkheden om druk tegen te gaan en wrijving te voorkomen.  

    De volgende behandelingen kunnen daarvoor worden toegepast: 

    • Schoenadvies 
    • Instrumentele behandeling 
    • Orthese 
    • Doorverwijzing naar podotherapeut voor het aanmeten van podotherapeutische inlays 

  • Schimmelnagels

    Ook wel kalknagels of onychomycose genoemd. Een schimmelnagel ontstaat wanneer een schimmel zich gaat nestelen in dode cellen van de nagel of de huid. Een schimmelnagel is vaak geel of wit van kleur en kan een verdikte en brokkelige structuur hebben.  

    Oorzaak 

    Schimmels verspreiden zich vooral in warme en vochtige ruimtes zoals zwembaden en kleedkamers. Het is erg besmettelijk, dus overdracht op andere nagels is snel gebeurd. De schimmel treedt met name kwetsbare en al beschadigde nagels binnen. Mensen met een verminderde weerstand hebben een groter risico op het ontwikkelen van schimmelnagels.  

    Behandeling 

    Het behandelen van schimmelnagels is erg moeilijk. Er zijn verschillende zalfjes en poeders om de schimmel mee te bestrijden, maar er is geen wetenschappelijk bewijs over de effectiviteit hiervan. Het knippen van een schimmelnagel kan op den duur steeds moeilijker worden vanwege de verdikking en de brokkelige structuur. Onze medisch pedicure kan uw nagels op professionele wijze knippen en dunner frezen zodat aangetaste delen worden verwijderd. Tevens geeft zij advies over hygiëne en mogelijk aanvullende therapieën om de schimmelinfectie te beperken dan wel te bestrijden. 

  • Voetwrat

    Een wrat is een eeltachtige vergroeiing van de opperhuid met een bloemkoolachtige structuur en is te herkennen aan zijn kleine zwarte stipjes in de drukplek.  Wratten komen hoofdzakelijk voor op de handen en voeten. Voetwratten ontstaan met name op de drukpunten onder de voet. Door het staan en lopen komt er extra druk op de wrat en het omliggende eelt te staan wat een stekende pijn kan geven.  

    Oorzaak 

    Wratten worden veroorzaakt door een virus. Dit virus verspreidt zich vooral erg goed in warme en vochtige ruimtes zoals zwembaden en kleedkamers. Wanneer de huid beschadigd is treedt het virus gemakkelijker binnen. Mensen met een verminderde weerstand zijn vatbaarder voor het virus.  

    Behandeling 

    Bij Voetencentrum Elferink kan uw voetwrat behandeld worden door zowel de medisch pedicure als de podotherapeut. Het overliggende eelt wordt door middel van een instrumentele behandeling verwijderd. Wanneer de wrat erg pijnlijk is kan de plek drukvrij worden gelegd met vilttherapie.  

    De podotherapeut kan gebruik maken van monochloorazijnzuur, een weefselvernietigende stof. Monochloorazijnzuur werkt agressiever dan stikstof en mag alleen op de wrat worden gebruikt. Indien bovenstaande behandelingen geen effect hebben wordt u terugverwezen naar de huisarts of dermatoloog. 

;